*Nettavisen* Nyheter.

Ny vei ved Korketrekker'n

Østmarkas Venner reagerer nå kraftig på at Friluftsetaten har laget en ny vei forbi Korketrekker'n. Natur- og kulturvandalisme, sier Steinar Saghaug i ØV.

Korketrekker'n er et kjent landemerke i Østmarka. Nå er den stengt av sikkerhetsmessige årsaker, og ny vei er lagt rundt. Dette er et inngrep Østmarkas Venner reagerer kraftig på.

ØSTMARKA: Steinar Saghaug, leder av ØV, har nå skrevet brev til Friluftsetaten hvor han ber om at det dokumenteres at dette er snakk om vedlikehold.

- Jeg nøler ikke med å karakterisere dette som natur- og kulturvandalisme, sier Saghaug.

- Hele området rundt Heftyes "Korketrekker'n" - bygget på slutten av 1800-tallet, som var en attraksjon for hans gjester - som det er for dagens turfolk - er nå gjort om til et "Sinsenkryss" med veier i alle retninger - som fullstendig ødelegger denne kulturhistoriske perlen i Østmarka, sier ØV-lederen.

Utbedring

I et svar til Østmarkas Venner skriver Trond Enkerud i Friluftsetaten:

"Veien forbi Svingenbrua ble bygget i forbindelse med bygging av lysløypa. Denne har vært i bruk som turtrasé, skiløype og vei for våre traktorer/biler i en årrekke. Veien var sterkt preget av lite vedlikehold.

I forbindelse med at vi stengte Svingenbrua av sikkerhetsmessige årsaker, så vi at vi måtte foreta en mindre utbedring av veien forbi, slik at turgåere og syklister kan komme forbi uten å bli skitne til knes.

Arbeidene som ble utført er etter Friluftsetatens vurdering et rent vedlikehold."

Ikke varslet

Østmarkas Venner har i alle år vært en vaktbikkje for alt som skjer i denne delen av Marka. Og de har i mange tilfeller blitt tatt med på råd.

Derfor reagerer venneforeningen sterkt på at de nå ikke engang har blitt varslet.

- Jeg reagerer med undring over at Friluftsetaten i Oslo kommune foretar et slikt stort inngrep i dette kulturhistoriske minnesmerke, i det mest sentrale og brukte området av Østmarka, uten å orientere Østmarkas Venner på forhånd, sier Saghaug.

ØV bemerker at dette arbeidet har sin likhet med det som for flere år siden skjedde nedenfor Sarabråten. Her ble som mange vil huske, ny vei lagt utenom den bratte. Den opprinnelige veien er i ferd med å bare bli en dårlig sti.

Rehabilitering

Korketrekker'n er som nevnt et landemerke og kulturhistorisk punkt i Østmarka.

- Friluftsetaten har avdekket at de gamle bruvangene på Svingenbrua/Korketrekker'n dessverre har begynt å sige, sier Trond Enkerud.

- Etaten har derfor sperret for gjennomgang slik at ingen utsettes for fare.

Friluftsetaten har hatt kontakt med byantikvaren vedrørende tiltak, og utreder nå muligheten for å gjennomføre en rehabilitering som både er gjennomførbar og som kan tilfredsstille krav fra antikvariske myndigheter.

- Friluftsetaten har håp om å få gjennomført tiltak i løpet av barmarkssesongen 2009, sier Trond Enkerud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.