Nyåpnet kunstnerfellesskap

Her drar vi nytte av hverandres erfaringer, sier Eva Fagerli Sæthren. Oslo Prosjektrom huser 37 kunstnere og er en brukerstyrt kunstarena.

ST. HANSHAUGEN: Her er det 37 kunstnere som har atelier, sier Eva Fagerli Sæthren. Hun er lykkelig fornøyd med tilblivelsen av noe som kanskje er Oslos største kunstnerfellesskap. Kunstnerne har fire etasjer på tilsammen 2000 kvadratmeter å boltre seg på.

Her kan man leie rom i ulike størrelser, og man betaler bare husleie, sier Fagerli Sæthren. Mange av kunstnerne synes det er nyttig og flott å slippe å betale i dyre dommer for å stille ut på gallerier. På huset skal stadig rullerende utstillinger få leve, og inspirere kunstnere og publikum.


Huset er brukerstyrt, så det betyr at alle kunstnerne selv må ta ansvar for utstillingene, sier Fagerli Sæthren. På veggene henger kunst fra husets respektive kunstnere, etter helgens åpningsutstilling. Det er et vidt spekter med malerier, fotografier, videokunst, grafikk, smykkedesign, møbeldesign og skulptur som er representert.


Kunstnerne på huset har svært forskjellig bakgrunn, sier Fagerli Sæthren. Noen jobber i atelieet et par dager i uka ved siden av annen jobb, mens andre lever på fulltid av kunsten.


Mangfold

Som navnet "Oslo Prosjektrom" tilsier, er det åpent for utallige former for kunst. Her er det plass til poesi- og litteraturkvelder, filosofiske diskusjoner, performance art, konserter, og det meste som fantasien kan drive frem.

Jeg synes det er et flott sted å være, sier Mona Grini. Hun har stilt ut to av sine malerier, og er fornøyd med første fellesutstilling på huset. Alle kunstnerne som Lokalavisens journalist møter, kan ikke tenke seg en bedre måte å jobbe på.


Det er fint å være i et fellesskap med andre kunstnere, sier Grini. Selv om felleskapet er stort i huset, er det like viktig å jobbe med kunstnere fra forskjellige steder.


Det er viktig med stor bredde, så det vil bli mange utstillinger med folk som kommer utenfra også, sier Fagerli Sæthren. Forskjellige ideer til utstillinger skal styres og drives av kunstnerne, som jobber sammen i små grupper.


Debutant

Olga A. Dudygina er i full sving med sitt nyeste maleri.

Jeg ble inspirert av løv som lå i vannet, og så for meg dette maleriet, sier Olga. Hun er lykkelig over å kunne leve som kunstner, etter lang arbeidserfaring innen regnskap. Etter fullendt kunstskoleutdannelse benyttet hun sjansen til å gjøre hobbyen om til virkelighet,

Jeg synes det er flott at de kunstnerne jeg møter her i Norge ikke bare jobber for penger, sier den inspirerte maleren. Den russiske kunstneren skal stille ut for første gang, sammen med en annen kunstner.

Fra 18. november er det mulighet for å oppleve Dudygina og kunstneren Kim Von Arx`s arbeider. Oslo Prosjektrom holder til i St. Olavs gate 21, og holder åpent alle dager fra 11.00 - 17.00, unntatt mandag.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.