Gå til sidens hovedinnhold

Nye iPad endrer hverdagen din

Ingen revolusjon, men supert kamera og enorme skjermforbedringer - 3. generasjon Apple iPad.

Her har vi brukt Kindle-appen med sort bakgrunn.

I promoteringen av Apples tredje iPad ble vi lovet en oppgradert prosessor og en skjerm som var kraftig forbedret sammenlignet med forløperen. Vi har fått kloa i det nye nettbrettet noen dager før det gjør sin norske debut fredag 23. mars.

Les også: Slik er Apples nye iPad

Les også: Test av Apple iPad 2

Les også: Test av Asus Transformer Prime

Knallgod skjerm

Bakgrunnene som følger med på nye iPad, er rett og slett lagt inn i for lav oppløsning. Vi ser pikslene i skjermtapeten, men i tekst, bokstaver og ikoner har pikslene forduftet. Vi vet ikke helt hvorfor Apple ønsker å legge ved lavoppløst grafikk på nye iPad. Det kan hende den bare gjør kontrasten til forrige iPad enda større.

Kontrasten mellom de to skjermene er uansett ganske stor, og vi opplever enkelt og greit noe av det samme som da iPhone 4 kom. Her er bokstaver jevne og pene, selv i svært små størrelser. Det er en fryd å lese tekst på nye iPad.

Ellers virker skjermene svært like når det gjelder fargegjengivelse og innsynsvinkel. Vi synes vi sporer litt svakere lysstyrke og noe bedre kontrast i den nye iPad-skjermen, men forskjellene her er ikke dramatiske.

Ny motor

Inni denne iPad-en sitter det en oppdatert utgave av motoren som drev iPad 2. A5X er navnet systembrikken har fått. Selve prosessoren er så godt som lik den som sto i forrige utgave av nettbrettet, mens grafikkprosessoren er ny. Grafikkprosessoren har både fire kjerner og mer kraft enn forløperen, om vi skal tro Apple.

Noen dramatiske utslag på hastigheten i menyer og apper gjør ikke den nye A5X-prosessoren. Alt går akkurat like fort eller like sakte som du er vant til. Åpner du noen av spillene som er tilpasset den nye skjermen, vil du få deg en overraskelse. Vi la inn Gamelofts Modern Combat 3. I det oppdaterte spillet ser du detaljer på veldig lang avstand, og det hele ser ganske realistisk ut.

Spillkvalitet

Selv om oppløsningen i spillet er hevet ganske mange hakk, merker vi likevel at en del av detaljene på nært hold mangler. Det virker litt ujevnt fordelt hvor spillet har fått ekstra detaljer.

Vi regner med at tiden vil vise flere skreddersydde spill for A5X og den nye iPad-skjermen. Inntil den tid er det greit å vite at den høye oppløsningen uansett kjøper deg en litt bedre spillopplevelse.

Suverent kamera

Kameraet i den nye iPad-en utklasser det gamle. Enkelt og greit. Med nye iPad kan vi gå helt inntil for å ta bilder, og selv i dårlig belysning kommer det ganske tydelig frem hva motivet er. Vi skal ikke si at kvaliteten blir prima, men den blir god nok for enkle formål.

Ser vi på resultatene fra iPad 2, blir de omtrent som forventet. Bånn i bøtta. Det er altså klasseforskjell på de to kameraene. Vi er likevel ikke helt overbeviste om at noen faktisk vil bruke en iPad som erstatter for kompaktkameraet sitt.

Litt tyngre

Designen er til forveksling lik den som pryder iPad 2. Den eneste synlige forskjellen du kommer til å merke, eller snarere føle, er at avrundingen langs kantene er litt krappere. Nye iPad er nemlig litt tykkere enn forløperen.

Med den ekstra tykkelsen og et større batteri har nye iPad også blitt litt tyngre. Rundt 50 gram ekstra veier den nå. Når utgangspunktet var på cirka 600 gram, merkes vektforskjellen ganske godt, selv om det fortsatt er lettere enn den første iPad-en var.

Ingen revolusjon

Vi får altså omtrent det samme inntrykket av det fysiske produktet som av Apples presentasjon for to uker siden. Dette er en evolusjon snarere enn en revolusjon. Den nye skjermen kommer til å gi lesere av e-bøker en ny hverdag. De som er ivrigst på å fotografere med en plate på 24 x 18 centimeter får også en ny hverdag.

For resten av oss ser det ut til at et allerede godt produkt har blitt enda bedre.

Les nyheter fra Oslo på dittOslo.no!

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene