RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye krefter i Maridalsspillet


Stine Frøystadvåg overlater ledervervet i Maridalsspillet til Ronny Fagereng, som selv har vært medvirkende i spelet siden 2003. Her er de to i Margaretakrikeruninene i Maridalen, hvor historien utspiller seg.
Stine Frøystadvåg overlater ledervervet i Maridalsspillet til Ronny Fagereng, som selv har vært medvirkende i spelet siden 2003. Her er de to i Margaretakrikeruninene i Maridalen, hvor historien utspiller seg. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Stine Frøystadvåg overlater Maridalsspillet til Ronny «Knut Rask» Fagereng.

MARIDALEN: Frøystadvåg har vært styreleder siden 2002, da Maridalsspillet etter en brakkperiode på nesten ti år, gjenoppsto som hovedstadens eneste historiske friluftsspel.

– Jeg synes det er riktig å gi seg nå. Jeg har holdt på i mange år, sier Frøystadvåg.

I år var hun nominert til Årets navn i Nordre Aker for innsatsen.

Leder og skuespiller

Hun har bare superlativer å komme med om sin arvtaker, Ronny Fagereng. Også han har vært med siden «nystarten». Fra 2004 har han eid rollen som futen Knut Rask. De to siste årene har han også sittet i spillstyret.

– Jeg kjenner historien, og vet hva vi har satset på, sier Fagereng, som også har lang styreledererfaring fra Oslo teatersenter. I år skal han kombinere rollen som futen Knut og spillets leder.

Viktig frivillighet

Maridalsspillet er en stor produksjon. For tredje år på rad er det Kaptein Sabeltann-regissør Bjørn Sæter som skal ha regien. Blant de profesjonelle skuespillerne finner vi også i år Karl Sundby og Erik Hivju. Men Maridalsspillet lever av sine frivillige.

– Totalt var det 150 mennesker med i Maridalsspillet i fjor. På scenen og i tablåene var det mellom 50 og 60 personer. I tillegg er det mange som bidrar fra lokalmiljøet, og som ikke synes i produksjonen. Vi er avhengige av alle, og av entusiasmen fra bygda, sier Frøystadvåg.

Første samling for de frivillige blir i månedsskiftet mai/juni på Sandermosen.

– Vi vil gjerne ha med flere, sier Fagereng, og henviser interesserte til Maridalsspillet.no og spillets Facebook-side.

Les om Maridalsspillet 2010: Mektig i Maridalen

Økonomi

Oslo kommune er i dag spillets største økonomisak støttespiller. Men beløpet er likevel ikke like stor som under spillets storhetstid på 1980-tallet.

– Jeg ser for meg at støtten fra Oslo kommune kunne dobles i løpet av kort tid, sier Fagereng, som er i full gang med også å finne en privat sponsor. Det er nødvendig for å dekke inn budsjettet på 1,2 millioner.

– Vi er det eneste spelet i hovedstaden, i et unikt området. Maridalen er en diamant. Spelet representerer en del av byens kulturelle og historiske arv, som åpner historien for byens innbyggere, sier Fagereng

Hun har et mål om at årets forestillinger av «Svartedauen» fra 20. til 24. august skal trekke flere enn fjorårets 2500 publikummere.

– Kommer vi over 3000 skal jeg være fornøyd.

– Maridalsspillet ble profilert på tv i høst. Hvilken effekt har Linn Skåbers TV-serie «Hjerte til hjerte – spelet» hatt?

– Det blir spennende å se. Det har nok gjort navnet mer kjent. Nå får vi håpe at flere kommer når de hører om oss igjen. Vårt mål er at Maridalsspillet skal være et av de toneangivende spelene i Norge, og forbli en årlig kulturbegivenhet, sier Fagereng.

Se bilder fra Maridalsspillet 2010 her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere