RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye nordmenn lærer norsk jul


JUL I NORGE: NelNel fra Burma, Steja fra Etiopia, Myaaye Tin fra Burma, Anob fra Somalia, Fatima fra Somalia og Emmy fra Rwanda lærer om norsk julefeiring på Tidemandstuen frivillighetssentral. Flere av dem har sin første jul i Norge.
JUL I NORGE: NelNel fra Burma, Steja fra Etiopia, Myaaye Tin fra Burma, Anob fra Somalia, Fatima fra Somalia og Emmy fra Rwanda lærer om norsk julefeiring på Tidemandstuen frivillighetssentral. Flere av dem har sin første jul i Norge. Foto: Begge foto: Gunn Benjaminsen
Hvem kan vel vite at mandelen i julegrøten ikke skal svelges?

FROGNER: Alt må læres, og sære, norske juletradisjoner er ikke et unntak. På frivillighetssentralen i Tidemands gate på Frogner lærer kvoteflyktningene på introduksjonsprogrammet om norsk jul.– Det er bra med jul. Alle er glade, går på besøk til hverandre og kjøper gaver, sier Ghusoun fra Palestina.

Forbereder julefest

– Det er ikke meningen at de skal adoptere de norske tradisjonene, men de skal vite om at de fins, sier Ingri Aukrust Berg, daglig leder ved Tidemandstuen frivillighetssentral. Hun understreker at Tidemandstuen er politisk og religiøst uavhengig.

To dager før julaften møttes flyktningene, som kun vil bruke fornavn i dittOslo, på Tidemandsstuen for å lære om norske juletradisjoner.

De spiste julegrøt og pakket inn pakker og dekket opp til Tidemandstuens tradisjonelle julefest 24. desember. Frivillighetssentralen har i en årrekke arrangert julefest for personer i bydelen som ellers ikke har muligheten til å feire jul.

Mandel til besvær

– Julegrøt er morsomt, for det er en mandel i grøten, og man får en gave når man finner den, sier Ghusoun.

Det er imidlertid ikke alle som har fått med seg at man får en marsipangris i premie når man finner mandelen.

– På Tidemandstuen er det mange mandler i grøten, men ofte spiser de den bare opp, ler Aukrust Berg .

Tre regler for å få jobb

– Hva må man gjøre for å kunne få en jobb i Norge? spør Aukrust Berg.

– Lære norsk, komme presist og kunne jobbe i team, svarer flyktningene i kor.

På Tidemandstuen har flyktningene blant annet noe undervisning i norsk, men det er også mye annet som må læres, spesielt det første året i Norge. Aukrust Berg har blant annet introdusert de somalske kvinnene for plagget strømpebukser.

Uten dem blir det en kald vinter i de somalske kvinnedraktene. Andre problemer kommer flyktningene til å slite lenge med i sitt nye hjemland.

– Is er ikke bra! I går falt jeg, sier Najah fra Somalia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere