*Nettavisen* Nyheter.

Nye planer rundt gammelt bakeri på Sæter

BAKERIET: Byantikvaren og tiltakshaver er uenige om den tekniske tilstanden til det tidligere bakeriet i Ekebergveien 237 på Sæter. Foto: Kristin Trosvik

23. mai ble det kunngjort oppstart av reguleringsarbeid for Ekebergveien 237.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKISSE 2: Fugleperspektiv fra sørøst. Illustrasjon: Halvorsen & Reine

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSLAG SKISSE 1: Poppelstien med innkjøring til p-kjeller i forgrunnen. Illustrasjon: Halvorsen & Reine

SÆTER: Utbygger Østlie Eiendom ønsker å etablere leiligheter og forretningsvirksomhet på tomten. Forslagsstiller er Halvorsen & Reine AS sivilarkitekter for Østlie Eiendom AS.

Det har vært en langvarig prosess for å få gjennom planer for utbygging på tomten, dette har vært gjennomgangstemaet for alle tomtene på Sæter.

Nå har Halvorsen & Reine sendt inn et revidert konsept for planer for Ekebergveien 237.

LES OGSÅ: Sæter Torg åpnes trolig i 2016

Må tilpasses miljøet

– Oslo kommune nullstilte regulering for alle feltene på Sæter fordi det hadde gått så lang tid. Vi har levert inn flere forslag og har hele veien hatt en dialog med Plan- og bygningsetaten, forteller Daniel Grande, arkitekt hos Halvorsen & Reine.

Ekebergveien 237 huser i dag flere butikker, et renseri og et tannlegekontor. I bakgården ligger det som tidligere var et bakeri som er på Byantikvarens gule liste.

Tiltakshaver ønsker imidlertid å rive bygget som de mener er i svært dårlig forfatning. To andre bygg på tomten skal bevares.

– Vi må ta hensyn til det historiske. Tilpasning til eksisterende miljø og bygg er stikkordet. Vi ønsker å etablere det indre tunet, som et flott lite bytorg. Det vil skape særegenhet på tomten, sier Grande.

Utbygger ønsker næringsvirksomhet i første etasje. Bygget vil gå tre etasjer over bakken. I tillegg kommer en eller to kjelleretasjer. Innkjøring til parkeringskjeller vil bli fra Poppelstien.

– Det blir et spennende senter. Vi ønsker moderne prosjekter som tilpasser seg de eksisterende byggene. Tidløst og med litt historisk preg, sier Grande.

LES OGSÅ: Planene for Sæter begynner å ta form

Uenighet om bakeri

Magesåret for arkitektene har vært det tidligere bakeriet i bakgården.

– Bygget har stått og forfalt i lang tid. Det er ikke mulig å bygge videre på det. Det er et bygg som ikke ble vernet i reguleringsplanen fra 2004, men det står på gul liste. Vi har sendt søknad om å rive det. Det mener vi er det tryggeste og det beste for lokalmiljøet. I stedet får man et moderne bygg som tar vare på det historiske, sier Grande og legger til at de har fått en tilstandsrapport for bygget som sier at det er i svært dårlig forfatning.

Rivesøknaden ble behandlet og et vedtak om midlertidig forbud mot tiltak ble fattet i april 2013.

– Det innebærer at de ikke vil fatte noe vedtak inntil prosjektet og reguleringen er avklart, forklarer arkitekten. Han håper å få sendt inn et revidert utkast før sommeren.

– Da er det 12 ukers behandlingstid på reguleringsplanen. Hvis den går gjennom må den etter dette også behandles som en byggesak, sier Grande.

– Er byggestart om et års tid mulig?

– Det er ikke umulig i hvert fall, sier arkitekten.

LES OGSÅ: Kulturbakeriet siste utstilling

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.