RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye sogne- og prostigrenser i Oslo?

Venstre i Vestre Aker mener at Kirken ikke skal måtte tilpasse seg bydelsstrukturen, slik bydelsdirektør Jan Hagen foreslår som svar på et høringsdokument fra Kirkelig fellesråd. Men Venstre vil respektere de endringer Kirken selv finner formålstjenlig. Det er for Venstre ikke noe mål å endre sognegrensene, men et mål å kunne samarbeide best mulig med Kirken.
Venstre ser på høringsnotatet som et interessant innspill. Det er fullt mulig å være enig i mange av målsettingene, men det er ikke lett å se hvordan de foreslåtte tiltakene kan bringe oss nærmere disse målene. Vi i Venstre har liten forståelse for den mest omfattende modell som består i å slå sammen alle menighetene i Oslo til ett sogn. Vi kan heller ikke se at det er formålstjenlig å basere seg på 5 sogn, altså tilsvarende de nuværende prostiene. Det mest ytterliggående forslag å slå sammen sognene innenfor hver bydel og justere grensene slik at de samsvarer med bydelsgrensene, synes vi er en byråkratisk organisering som vanskelig kan være formålstjenlig fordi det er så store forskjeller i Oslo. Det kan være en naturlig organisering i bydel Vestre Aker, om Kirken ønsker det, men svært vanskelig å få til andre steder. Fagerborg menighet er et eksempel på en menighet som vil kunne bli delt på midten (St.Hanshaugen og Frogner bydel). Vi må erkjenne at Oslo er en uensartet by. Å bruke bydelsgrensene kan kanskje være gunstig noen steder i byen, men ikke i andre.
Venstres viktigste ankepunkt mot de tre modellene er at menighetene mister sitt lokale selvstyre. Det lokale styringsorganet vil da knyttes til sognet, ikke som nu til den lokale menigheten. Som demokrativokter vil vi som bydelspolitikere ha stor forståelse for de i Kirken som måtte mene at styringsrådets evne til å initiere og støtte det lokale menighetsarbeidet nok minsker i takt med at avstanden til menigheten øker. Vi kan ikke se at nye menighetsutvalg som skal bestå av frivillige, vil ha noen formell makt da budsjettstyringen vil ligge sentralt.
Venstre ser at mange menighetsråd har vært aktive pådrivere og skapere av lokalt demokrati. Det har også ført til gode samarbeidsforhold, bl.a. med Vestre Aker bydel. Dersom dette svekkes, og menighetene blir mindre levende, vil vi alle tape på det. Vi er av den oppfatning at en god og aktiv lokal organisasjon vil være en pådriver og generere lokale krefter. Det vil hente inn lokale krefter. Nedbygging av lokalt selvstyre antar vi vil ha motsatt virkning.
Venstre støtter på bakgrunn av ovennevnte det syn som fremkommer i uttalelse fra Voksen menighet der man ønsker en utredning av et alternativ 4 som bygger på dagens ordning og ny høring . Vi mener man må bygge opp den enkelte menighet til å bli mest mulig vital samtidig som man kan ha samarbeidsordninger som vil kunne rasjonalisere og effektivisere. Men basis bør være best mulige lokale menigheter med mest mulig lokalt selvstyre og engasjement.
Terje Bjøro
Venstres gruppe i Vestre Aker bydelsutvalg
varamedlem Oslo bystyre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere