RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det mente sogneprest Stig Utnem om tonene han fikk høre fra Terje Baugerød.
Det mente sogneprest Stig Utnem om tonene han fikk høre fra Terje Baugerød. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

Nye toner fra oven

Vi ble med kantor Terje Baugerød og sogneprest Stig Utnem opp til Ris kirkes splitter nye stolthet.

RIS: – Hele innmaten i orgelet er skiftet ut, mens den rødmalte orgelfasaden er bevart. Det er resultatet av et kompromiss med Riksantikvaren, sier Baugerød og legger til:

– For å bedre lydutslippet har stumme trepiper blitt fjernet fra orgelets indre sidevegger, mellom fasade og vindu. Stumme trepiper i front er byttet ut med 24 tinnpiper som også er stumme.

Nye tider

I oktober 2009 ble det gamle orgelet, som ble bygget av J. H. Jørgensen da kirken var ny i 1932, tatt ned og kjørt til Sverige. I mange år hadde det vært et ønske om et nytt orgel i Ris kirke.

– Vi har jobbet med dette prosjektet lenge og nå er jeg selvsagt veldig, veldig fornøyd. Endelig har denne flotte kirken med den varme, delikate og attraktive akustikken fått det kvalitetsorgelet mange lenge har drømt om, sier Baugerød.

Og det er ikke et hvilket som helst orgel som søndag skal innvies i Ris kirke.

– Dette er et unikt orgel i norsk sammenheng. Faglig konsulent og domkantor Kåre Nordstoga og Terje Baugerød dro ikke til Tyskland eller Sveits på leting etter inspirasjon. De dro til Frankrike, sier Utnem.

– Unikt

Resultatet skulle bli et nytt orgel på 36 stemmer, bygget av det norske orgelbyggeriet Ryde&Berg. Det første kirkeorgelet her til lands i ren Cavaille Coll stil (se faktaboks).

– Mange mennesker har vært involvert for å få dette til. De har vært trofaste og gitt generøse gaver år etter år. Det har vært et utrolig engasjement blant mange her i nærmiljøet. Ris kirke samler mennesker og familier rundt høytider og i barndåp, konfimasjoner, bryllup og begravelser. Ønsket har tydelig vært et godt orgel som skal inspirere, trøste og begeistre, sier Utnem.

Mens bildene tas setter Terje Baugerød seg ved orgelet. Vakre toner strømmer ut i kirkerommet. På søndag er det publikums tur til endelig å høre kirkens nye orgel.

Festgudstjeneste med orgelinnvielse søndag klokken 11.00. Medvirkende er blant andre biskop Ole Christian Kvarme og Sølvguttene m/dirigent Fredrik Otterstad.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere