RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye utfordringer på likestillingsfronten


 
 

Likestillingen har kommet et stykke på vei i Norge. Fortsatt er det slik at politikere fra andre land valfarter hit for å lære om likestilling. Men vi har langt igjen før vi kan si oss fornøyd. I tillegg til gamle likestillingsutfordringer, dukker stadig nye opp. Det krever at vi skaffer mer kunnskap, flere tiltak og mer handling.

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er fortsatt betydelig. Menn tjener i snitt hele 15 prosent mer enn kvinner, det vil si rundt 5000 kroner mer i måneden. Likelønnskommisjonen skal på oppdrag fra regjeringen vurdere hvordan vi kan redusere disse lønnsforskjellene. Kommisjonen vil komme med sine innspill i løpet av våren. Da vil vi forhåpentligvis få mange og gode forslag til hvordan vi kan skape mer likelønn mellom kvinner og menn.

Regjeringen jobber dessuten med en egen stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling. Den må ta opp hvordan fedre kan få mulighet til å ta større omsorg for egne barn og ansvar i familien. Vi er overbevist om at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn henger nøye sammen med omsorgsoppgavene i familien. Derfor vil likelønnskommisjonens forslag også være viktig for likestilling i hjemmet.

Denne regjeringen vil utvide likestillingsengasjementet sitt til også å gjelde diskriminering av funksjonshemmede, minoriteter eller andre. Det er viktig i likestillingsarbeidet har en universell tilnærming, for å bekjempe diskriminering og fremme likestilling. Vi skal ha plass til alle for vi trenger alle.

Det samme gjelder i forhold til lesbiske og homofile, der regjeringen fortsetter sin ambisiøse politikk. Det er et likestillingsproblem når et menneske blir diskriminert på grunn av seksuell legning, eller ikke tør stå frem, fordi vedkommende er redd for konsekvensene det kan få. Den høye selvmordsraten for unge homofile er et varsku. Det er derfor grunn til å stå på for en fortsatt kraftfull homopolitikk. Vi må fjerne urettferdige forskjeller mellom folk som er begrunnet i seksuell legning.

Kjønnslemlestelse og tvangsekteskap handler om mangel på likestilling. Neste år bevilger vi nær 90 millioner kroner for å bekjempe det som er brudd på menneskerettighetene, og som vi aldri kan forsvare. Vi trenger en handlingsplan som konkret og effektivt kan sette en stopper for disse kriminelle handlingene.

Likestilling er viktig for å skape et rettferdig samfunn for alle. Men likestilling kommer ikke av seg selv. Det krever aktiv vilje, handling og tilrettelegging. Etter at Arbeiderpartiet og de andre regjeringspartiene overtok styringen, har vi styrket likestillingsarbeidet kraftig. Det vil vi fortsette med også i 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere