RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye vogner passer ikke til perrongene


Rullestolbruker Per- Kristian Kristiansen (72) er lite fornøyd med de nye MX-vognene. Dette er elendig. Jeg vet at det er flere enn meg som sliter med dem, sier han.
Rullestolbruker Per- Kristian Kristiansen (72) er lite fornøyd med de nye MX-vognene. Dette er elendig. Jeg vet at det er flere enn meg som sliter med dem, sier han.
De nye MX-vognene er dårlig tilpasset rullestolbrukere.

ROMSÅS: Det er flott at t-banen nå går med 7,5 minutters rute. Men det hjelper ikke meg, så lenge jeg ikke kommer på, sier romsåsbeboer Per-Kristian Kristiansen (72).

Etter kreftbehandling for noen år tilbake er han avhengig av rullestol på lengre turer. For ham har innføringen av nye MX-vogner på grorudbanen ført til flere ubehagelige episoder den siste tida. Vognene passer nemlig ikke til perrongene.

Perrongene er for lave, og avstanden imellom er for stor, konstaterer Kristiansen.

Fikk ødelagt rullestolen

Sist jeg skulle hjem med t-banen ble jeg sittende fast i døra og måtte ha hjelp for å komme meg løs, sier han.

Han har også opplevd å få ødelagt rullestolen i forsøk på å komme seg på.

Første gang jeg skulle på, gikk det gæærnt. Jeg tok for mye fart, og brakk støttebeinet til rullestolen i døra. Det var en trasig opplevelse. Øvelse gjør mester, men det er ikke så lett, sier den pensjonerte truckføreren.

For å komme seg på t-banen er han avhengig av å ta fart, men i det samme han er inne, må han bråbremse for å ikke kræsje i stanga som er plassert midt på golvet. Det er lite hjelp å få fra medpassasjerer, og banen venter sjelden særlig lenge.

En gang jeg skulle bytte t-bane på Tøyen stasjon, kom jeg meg rett og slett ikke på. Da måtte jeg ta taxi hjem, forteller han.

Fordi han ikke hadde med TT-kortet, måtte han betale ordinær pris for spesialtransport av rullestolen. Regninga kom på 1700 kroner.

Med TT-kort har jeg 150 turer i året, men det tar ofte lang tid å bestille drosje. Det ødelegger for meg at jeg ikke får gjort det jeg vil, sier han.

Blir heller hjemme

Nå gruer han seg for å bruke t-banen.

Jeg kan bli forbanna til tider, men mest av alt er jeg frustrert. Det blir for masete å ta t-banen. Jeg blir veldig sliten, sier han.

Hender det at du blir hjemme i stedet?

Ja, det har hendt at jeg har dusja og gjort meg klar til å dra ut på lørdagene. Jeg har noen gode venner som jeg bruker å møte. Men så har jeg tenkt på dette med t-banen, og så har jeg blitt hjemme i stedet. Det gjør at jeg blir litt mer isolert, forteller han.

Kristiansen innser at perrongene neppe blir bygget om, men mener det burde være mulig å lage et rampesystem for rullestoler og doble barnevogner.

Jeg har en idé om en rampe ved en av dørene som vognføreren kunne utløse ved påstigning av rullestolbrukere og doble barnevogner. Det burde la seg gjøre, mener Kristiansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere