RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nynorsk bør bli valgfritt for alle, mener Høyre


Utdanningsbyråd Torger Ødegaard og Oslo Unge Høyre-leder Andreas Strandskog vil gjøre nynorsk valgfritt i videregående, og håper å få med bystyret på en prøveordnign fra 2012.
Utdanningsbyråd Torger Ødegaard og Oslo Unge Høyre-leder Andreas Strandskog vil gjøre nynorsk valgfritt i videregående, og håper å få med bystyret på en prøveordnign fra 2012. Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTUP
Sidemålsundervisningen bør bli valgfri for alle elevene i Oslo. Det mener Oslo Unge Høyre-leder Andreas Strandskog og utdanningsbyråd Torger Ødegaard (H).

OSLO: Onsdag 1. juni hadde avgangselevene i videregående skole sidemålseksamen. For det store flertallet i osloskolen er sidemålet nynorsk. Hvis byrådet får det som de vil, kan fremtidige elever få slippe skriftlig opplæring i nynorsk, hvis de ønsker det.

Vil styrke hovedmålet

– Jeg vil at elevene i Oslo skal bli bedre i sitt hovedmål. Derfor ønsker jeg at skriftlig sidemålsundervisning skal bli valgfritt på videregående. Vi gjennomførte et liknende forsøk i mindre skala i perioden 2004-2007, og det viste seg at elevene fikk et mer positivt syn på sidemålet. Dermed fikk vi til noe målbevegelsen aldri har klart; å skape mer positivitet for nynorsk i osloskolen, sier Ødegaard.
 

LES OGSÅ: Nye barneskoler, spesialiserte videregående skoler – Slik blir Oslo-skolen de neste ti årene

– Elevene ønsker valgfrihet

– Dette er noe elevene i Oslo ønsker, og det er et tema som opptar dem. Det viser undersøkelser Unge Høyre har gjort blant elever på videregående. Jeg håper virkelig det går gjennom i bystyret, sier leder i Oslo Unge Høyre, Andreas Standskog.

Høyres ungdomsparti har kjempet for valgfri sidemålsopplæring i mange år. At moderpartiets utdanningsbyråd nå går offensivt ut for å gjøre en endring, setter Strandskog pris på.

–  Resultatene fra forsøket i forrige runde er interessante. Elevene ble bedre i hovedmålet når de slapp skriftlig eksamen i sidemålet, sier han.

Skal fortsatt lese

– Bokmål og nynorsk er sidestilte målformer i Norge. Er det riktig å kutte det ene?

– Vi ønsker ikke at elevene ikke skal lære nynorsk. Men det blir valgfritt, på lik linje med andre valgfag. Og det er ikke slik at nynorsken fjernes, eller kuttes helt. Elevene skal fortsatt lese nynorske verk og forfattere. Det er en del av vår kulturarv som vi må ta vare på, sier Strandskog.

Han mener forslaget vil være et godt kort å ha på hånden for partiet i skoledebattene før høstens kommunevalg. Før den tid håper han det vil være avklart hvilke partier som støtter forslaget.

Skal fortsatt evalueres grundig

– Dette er et viktig og seriøst forslag fra min side, og ingen "kamp mot nynorsken". Hensikten med ordningen er å styrke elevenes kunnskap i hovedmålet sitt, enten det er bokmål eller nynorsk. Fra prøveordningen har vi dokumentasjon på at det fungerer, sier Ødegaard.

Byrådet ønsker forsøket gjennomført for et helt kull fra skoleåret 2012/13. Det skal vare i tre år, for deretter å evalueres grundig. Bystyret bestemmer om Oslo skal søke, og Utdanningsdirektoratet behandler søknaden.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere