*Nettavisen* Nyheter.

Nysgjerrig og kunnskapstørst?

René Zografos håper at Dyregjetteboka skal ligge under mange juletrær i år. På Manglerud senter 28/11 skal han møte publikum. Hittil er det nevøen hans som har vært prøvekanin. FOTO: LINE RUNDMO

Nå kan hele familien få testet sine kunnskaper om dyr i den rykende ferske Dyregjetteboka til René Zografos.

Klikk på bildet for å forstørre.

Julegave?: René Zografos håper at Dyregjetteboka skal ligge under mange juletrær i år. FOTO: LINE RUNDMO

GRORUDDALEN/BRYN: – Det viste seg at det ikke fantes en bok av denne typen, der man både kan lese og leke, samtidig som den er pedagogisk, sier forfatterdebutanten Zografos.

Dyregjetteboka er en aktivitetsbok for både små og store nysgjerrigperer. Du kan gjette deg fram til totalt ti dyr, som stadig viser mer av seg selv på de ulike sidene. For hvert oppslag får du se en bit av dyret, pluss en ledetråd som kan gi et tips.

– For hver bit og hver ledetråd man gjetter på, nærmer svaret seg, sier Zografos.

Til slutt kan du endelig se bildet av hele dyret, sammen med en faktatekst som forteller mer om hvert enkelt dyr. I tillegg er det en quiz bakerst i boka, som tester hva du har fått med deg.

– Det er en bok for barn, men også en bok som familien kan samle seg rundt. Den er for jenter og gutter og passer for alle aldre, også voksne, forteller den dyrekjære forfatteren.

Han har allerede fått flott respons for debutboka si.

– En dame som jobber i barnehage fortalte meg at boka var kjempepopulær, og at barna nærmest slåss om å få kloa i den, sier han ydmykt.

Dyrekjær

Fotografiene av dyra har han tatt både i dyreparker og ute i det fri.

– Jeg er veldig glad i dyr og tar mange bilder av dyr. Jeg prøver å få øyekontakt med dyrene når jeg tar bilder av dem. Det gjør bildene mer spennende, forteller han.

I Dyregjetteboka ønsket han at det skulle være en variasjon. Derfor valgte han å ta med både ville og tamme dyr. Uten å røpe for mye, kan man vel trygt si at ett av dyrebildene ble til ved en ren tilfeldighet ved at et dyr bød litt ekstra på seg selv, en dag han var på besøk i Stockholm.

– Den stod plutselig bare der, så da benyttet jeg sjansen til å ta et bilde, sier den tidligere groruddal-beboeren med det spennende navnet.

– Jeg er halvt gresk, forklarer han på kav norsk.

Han har gått på både Nordtvedt og Groruddalen skole.

– Jeg hadde en fin oppvekst i Groruddalen! sier han.

Lært mye

Ved flere anledninger under barne- og ungdomsårene, forbarmet han seg over dyr. Han tok ved et tilfelle med seg en gjeng med hunder hjem fra Hellas. En annen gang dro han på FOD-gården i Oslo, «bare for å kikke».

– Da ble det til at jeg fikk meg katt, sier journalist, fotograf, singer/songwriter og nå også forfatter Zografos.

– Jeg har lært utrolig mye under dennes bok prosessen. Det er mye fascinerende med dyr. Både barn og dyr har jo denne ærligheten, denne sårbarheten. Kanskje det er det jeg liker?

På spørsmål om han tror Dyregjetteboka vil ligge under mange juletrær i år svarer han:

– Men det tror jeg alle som gir ut bok ønsker, avslutter den beskjedne og kreative forfatteren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.