RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nysirkus i landsbyen


Sunniva Dring i Cirkus Xanti foran teltet som reiser seg i Torshovparken. Helt frem til 12. september skal det yre av liv og røre i sirkuslandsbyen.
Sunniva Dring i Cirkus Xanti foran teltet som reiser seg i Torshovparken. Helt frem til 12. september skal det yre av liv og røre i sirkuslandsbyen.
En sirkuslandsby er i ferd med å reise seg i Torshov-parken. På mandag braker det løs!

TORSHOV: Nysirkus er et nytt begrep og upløyd mark her i Norge. Men det har Cirkus Xanti tenkt å gjøre noe med. Fra og med mandag og til 12. september preges Torshovparken av en egen sirkuslandsby. Her er det mye som skjer i tida som kommer, forsikrer produsent Sunniva Dring overfor Østkantavisa.

– Dette er faktisk et nasjonalt prosjekt med internasjonal interesse. Her inviterer vi publikum, artister og kompanier til å se og lære. Vi ønsker at alle bruker arenaen fullt ut. Folk kan komme hit og teste ut, er dette noe for meg? Vi har åpen scene hvor naboen over gata kan melde seg på, sier Dring.

Fysisk

På fredag var et svært telt i ferd med å reise seg i parken. Spesialsydd, importert fra Italia.

– Det er spesiallaget på 22 meter i diameter. Vi har en rund scene hvor publikum sitter 360 grader rundt. Et sirkulært amfi, sier Dring.

Landsbyen har fått støtte fra Norsk Kulturråd og interessen for denne typen kulturutrykk er økende, forteller Dring. Men hva er nå egentlig et nysirkus?

– Det er sirkus satt inn i en kunstnerisk sammenheng. Mange nysirkus opererer uten dyr, uten at det er et kriterium. Mange velger å jobbe med mennesker. Vi forsker mye på hva vi kan bruke våre fysiske ferdigheter til. Ved siden av det rent underholdningsmessige, ønsker vi å formidle noe dypere, og appellere til intellektet, sier hun.

Kremforestillinger

Ved siden av at «vanlige» folk kan prøve seg, blir det også profesjonelle forestillinger å se i de tre teltene som skal opp. Internasjonale artister av høy kvalitet. Den kritikerroste forestillingen «Petit Mal», «Kokkatastrofa» og «Sirkusvarieté» er noen eksempler på det som skal spilles.

– Hovedforestillingen vår heter «Loop», og den spilles i hele perioden.

Landsbyen inneholder sågar en egen sirkuscafé, egne seminarer, workshops, sirkusskole og åpen trening.

– I Norge finnes det ingen arenaer for nysirkus. Den trenger anerkjennelse fra presse, publikum og bevilgende myndigheter. Det er gjennom handling vi får frem hva dette er for noe. Vi er på god vei, avrunder Sunniva Dring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere