Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt år, nye muligheter

 
 

I alle fall hvis vi skal tro reklamen. Januar er tida hvor alle skal trene mer, stumpe røyken, spise sunnere og drikke mindre. Jeg ser allerede tilløp til trengsel i trappa på jobben. Før tok alle, inkludert meg selv, heisen. Nå tømmes også salatbaren i kantina fortere enn vanlig.

Dessverre er det vel slik at bare mindretallet klarer seg lenger enn til påske og resten ender opp som støttemedlemmer med dyre treningsmedlemskap som ikke kan sies opp.

Økonomieksperter har varslet tidenes januarsalg og vi oppfordres til å bruke penger for å få den finanskriserammede økonomien på fote igjen. Og typisk nok er det treningskort, treningsutstyr, sunn mat og røykeplaster det reklameres for. Aviser, tv og radio flommer over av supertilbud, vintersalg, nyttårssalg og crazy days.

Det virket ikke som finanskrisa har slått til for alvor for Ola Normann. På lørdag var jeg innom et kjøpesenter for å kjøpe en 30-årsgave til ei venninne, og der så jeg horder av kjøpelystne som gikk berserk blant salgsstativene for å sikre seg produkter med unik påføringsapplikator, patenterte katalysatorer og cementseramid. Det er ikke måte på hvilke fancy uttrykk som tas i bruk for å gi produktene et skinn av vitenskapelig troverdighet.

Samtidig herjer koleraen i Zimbabwe, hungersnød i Kongo og krigen på Gazastripen.

Noen tusen osloborger har de siste ukene vist sitt engasjement ved å gå i fredelige demonstrasjonstog. Dessverre velger noen desillusjonerte pøbler å kjempe for fred ved selv å bruke vold.

Men hvor blir det av resten? Sirkler de seg inn på gode tilbud i byens butikker eller tilbringer dagene på helsestudio?

Man kan spørre seg hvordan det er mulig å fokusere på selvrealisering i disse dager. Kanskje er det er en form for innebygd forsvarsmekanisme som gjør oss i stand til i det ene øyeblikket å la oss overvelde av sultrammede barn i Afrika og krigsskadde sivile ofre i Gaza, for så å bytte kanal og le av en komedie?

Når vi dag etter dag får presentert hjerteskjærende bilder i døgnkontinuerlige nyhetssendinger kan det bli for mye og vi beskytter oss ved å distansere oss fra problemene. Det er rett og slett ikke mulig å ta inn over seg alle de forferdelige tingene vi mennesker klarer å gjøre mot hverandre. Vi er nødt til å beskytte oss selv og gjør dette ved å bli følelsesmessig distansert og retter i stedet oppmerksomheten mot oss selv.

Det at de fleste distanserer seg gjør det ikke mindre beundringsverdig at det finnes mennesker som Erik Fosse, Mads Gilbert og andre hjelpearbeiderne som i stedet for å flykte, oppsøker katastrofene og risikerer liv og helse for å hjelpe andre i nød.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!