*Nettavisen* Nyheter.

Nytt bad i gammelt hus

Fra 1920-tallet og fremover kunne et bad se slik ut. Foto: Foto: Byggfabriken

For 70 år siden var det vanlig å bade i en sinkbalje på kjøkkengulvet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det sjakkmønstrede flisegulvet har vært populært innenfor flere stilepoker. Foto: Foto: Felix Swensson/Byggfabriken

Klikk på bildet for å forstørre.

Farget baderomsporselen slo igjennom på 1960-tallet. Foto: Foto: Byggfabriken

Klikk på bildet for å forstørre.

Eldre håndvasker hadde ofte litt profiler og kanter som bidro til å hindre vannsøl. Foto: Foto: Byggfabriken

Klikk på bildet for å forstørre.

Eldre servanter hadde ofte en bakkant som skjermet veggen mot vannsøl. Foto: Foto: Göran Gudmundsson

Baderommet er et relativt nytt fenomen. Fram til 1950-tallet måtte mange nøye seg med en kald utedo. Hvordan kan vi skape et komfortabelt baderom, uten å ødelegge det gamle husets sjel?

Mange eiere av eldre hus vil beholde så mye som mulig av de originale løsningene – eller restaurere huset tilbake til gammel stil. Men et baderom i 1700-tallsstil finnes rett og slett ikke, ettersom baderommene først gjorde sin entré før rundt år 1900, og ofte enda senere.

Vær beredt!

Å innpasse et moderne baderom i et gammelt hus, krever god planlegging. For det første må man tenke praktisk, for er det noe som kan ødelegge et gammelt hus, er det fukt.

– Jeg pleier å si «husk at dere på et eller annet tidspunkt kommer til å få en vannskade». Det handler nemlig ikke om «hvis» her, men «når». Og da gjelder det å planlegge lurt, slik at man kan begrense den fremtidige skaden. Jo mer separat badet ligger, desto bedre, sier Göran Gudmundsson.

Han er ildsjelen bak det svenske foretaket Gysinge centrum för byggnadsvård, som trekker kunder fra hele Norden. Han har også skrevet flere bøker om bevaring av gamle bygninger.

– Kan man sette opp et tilbygg, er det det beste alternativet. Hvis ikke bør man legge våtrommene så nær hverandre som mulig, for å unngå lange rør og horisontale vannledningsstrekk. Tenk også på at badet ikke bør plasseres over stua. For da blir det så trist hjemme den dagen vannlekkasjen er et faktum, sier han.

Riktige materialer

Göran Gudmundsson synes heller ikke man skal være gjerrig på plassen, dersom man ikke er nødt.

– Det blir sjelden særlig vellykket å klemme inn et baderom med skohorn under trappa. På et slikt bad blir det verken trivelig, praktisk eller lett å legge opp rør.

Rent estetisk handler det selvsagt om smak og behag. Ettersom badet ofte ikke kan utføres i originalstil, må man skape det etter eget hode. Gudmundsson anbefaler likevel å bruke tradisjonsrike, gode materialer.

– Eldre hus står for kvalitet, derfor synes jeg det passer bedre å velge et badekar i ekte støpejern enn i glassfiber eller plast, sier han.

Gammelt er lurt

Eldre servanter og toalettstoler kan man få tak i brukt. Så lenge dette inventaret ikke er ødelagt, er det stort sett enkelt å installere det om igjen. Støpejernsbadekar med emaljeskader kan man få «reemaljert», noe som egentlig er en slags malejobb.

Utvendig ble støpejernsbadekarene gjerne malt med linoljefarge, og det kan man gjøre selv.

– Ofte er eldre servanter, toalettstoler og badekar både romsligere og litt lurere konstruert. For eksempel har gamle servanter ofte en bakkant som skjermer veggen mot vannsøl og letter rengjøringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.