RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt håp for Aker


Helse- og omsorgsminister skriver fredag at det fortsatt skal være drift ved Aker sykehus. Det tar leder av Fagforbundet Aker, Are Saastad, som en full seier.
Helse- og omsorgsminister skriver fredag at det fortsatt skal være drift ved Aker sykehus. Det tar leder av Fagforbundet Aker, Are Saastad, som en full seier. Foto: Arkivfoto: Anita L. Hanken.
Aker-tilhengerne øyner nytt håp etter at helseministeren uttalte seg om Aker-saken i dag.

AKER SYKEHUS: I et leserinnlegg i VG fredag skriver helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at det fortsatt skal være drift på Aker sykehus.

Åpner ny rusakutt

Helseministeren skriver blant annet at hun gleder seg til å åpne den nye rusakutten med tolv sengeplasser på Aker. Det skjer i slutten av måneden. Senere i år skal det også åpnes en ny avgiftningsenhet ved Aker.

Aker-tilhengere tar dette som et soleklart signal om at Aker ikke skal legges ned.

– Dette er en seier for fornuften, sier tidligere Ap-leder Reiulf Steen i en pressemelding fredag.

Innlegget fra helseministeren kommer etter at Steen og fire andre representanter for parti og fagbevegelse fyrte av en bredside mot den vedtatte nedleggelsen av Aker 3. august.

– Det er ikke tvil om at det vi nå ser er en ny og lenge etterlengtet klarhet fra helseministeren, sier Are Saastad i Fagforbundet Aker.

Han poengterer at Ahus fortsatt mangler 600 ansatte til å gjøre jobben når de fleste av Akers pasienter flyttes dit ved nyttår.

– Denne galskapen må stoppes nå, sier Saastad, som også gjør oppmerksom på at kostnadene vil komme opp i ti millioner kroner.

Får ros

Helseministeren skriver blant annet i sitt VG-innlegg at Aker er kjent for gode og sterke fagmiljøer, som fortsatt i stor grad skal være på Aker etter 2010.

– Dette er noe fundamentalt annet enn den totale nedbyggingen som helseforetaket nå er i gang med på Aker. Strøm-Erichsen viser med dette at det er hun som bestemmer over sykehusene, og ikke helsebyråkratene, mener Reiulf Steen.

– Jeg vil takke helseministeren for det kloke grepet hun og regjeringen nå tar. Det gjenstår fortsatt viktige avklaringer, men med helseministerens svar føler vi oss nå sikre på at kampen for Aker vil bli vunnet, sier Steen.

Har bedt om avklaring

Ministeren skriver videre at hun har bedt Helse Sør-Øst sørge for en rask avklaring om hvilke miljøer som fortsatt skal være på Aker, slik at ikke fagmiljøene forringes.

Aker-tilhengerne frykter imidlertid at helseforetaket ikke vil lystre ministeren.

– Liknende signaler fra ministeren er blitt ignorert der i gården før. Det slår nok flere enn oss at helseforetakene har utviklet seg til en stat i staten. Vi tror derfor ikke Helse Sør-Øst uten videre vil lystre ministeren, men igjen vil forsøke å redde den såkalte «hovedstadsprosessen» som de knytter slik prestisje til, sier Are Saastad.

Han krever at alt som i dag fins på Aker umiddelbart må trygges, og at ikke flere funksjoner eller ansatte flyttes.

– Bare slik kan fagmiljøene forhindres fra å forvitre. Det har skjedd nok skade i denne prosessen allerede, slår Are Saastad fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere