RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansvarlige: Bydelsdirektør Hans Reidar Ness og assisterende bydelsdirektør Gyda Berg ser med alvorlig på negative budsjettall, men de har også positive tanker for fremtiden.Foto: Aina Moberg
Ansvarlige: Bydelsdirektør Hans Reidar Ness og assisterende bydelsdirektør Gyda Berg ser med alvorlig på negative budsjettall, men de har også positive tanker for fremtiden.Foto: Aina Moberg

Nytt kjempeunderskudd i Søndre Nordstrand

Bydel Søndre Nordstrand styrer i 2014 mot et underskudd på 61.5 millioner kroner. Dobbelt så mye som antatt.

HOLMLIA: Også i 2013 var bydelens underskudd stort. Det endte på 78.5 millioner.

– Utviklingen er bekymringsfull, og vi igangsetter nå en dyptpløyende analyse for å avdekke årsaken til den negative kostnadsutviklingen, sier bydelsdirektør Hans Reidar Ness.

Allerede da han overtok jobben for ett år siden, innså han at det kunne by på store utfordringer å holde budsjettet.

– Det har vært mer utfordrende økonomisk enn jeg så for meg. En bratt lærekurve, innrømmer han.

LES OGSÅ: Må kutte og spare i 2014

Ikke handlingslammet

Likevel ser han ikke helt mørkt på den økonomiske situasjonen.

– Vi er ikke handlingslammet. Siden nyttår har ledergruppen jobbet med langsiktige løsninger for å redusere utgiftene. Jeg kan ikke gå inn på enkelttiltak, men det dreier seg om alt fra organisering til hvordan vi drifter hverdagen for bydelens tjenester og dens 1300 ansatte. Jeg ser positivt på utfallet av den langsiktige planleggingen, sier Ness.

Han mener den anstrengte økonomiske situasjonen skyldes at det på enkelte felt er ofte og store uforutsette utgifter bydelen må betale for.
– Og at vi i utgangspunktet rett og slett ikke får tildelt nok penger, mener han.

Det punktet opptok like før sommerferien også Trine Eskeland, medlem av bydelsutvalget.

Ikke gehør

– Bydelen er så kraftig underfinanisert at vi ikke har mulighet til å gi de tjenestene vi skal til den kvaliteten vi vil. Jeg er redd det ender med at bydelen må begå lovbrudd fordi vi ikke makter å møte kravene, sa Ap-politikeren til Nordstrands Blad.

Eskeland etterlyser en gjennomgang av hvordan bydelsbudsjettene fordeles. Hun mener prioriteringene må endres slik at barnvern og økonomisk sosialhjelp vektes tyngre.

– Slik det er nå får bydeler med høy andel eldre mest. Det skal ikke gå utover Søndre Nordstrand som har en ung befolkning og de problemene som følger med, sier hun.

Hun får ikke gehør i bystyret.

– Kriteriesystemet er stadig oppe til evaluering. Over tid kan det kanskje være behov for endringer. Å si at bydel Søndre Nordstrand er offer for urettferdig behandling er jeg derimot ikke enig i, for forskjeller i demografi og befolkning er blant de elementene som systemet skal plukke opp, sa James Stove Lorentzen (H), finanskomiteens leder til Nordstrands Blad i mai.

Forsvarlig drift

Bydelsdirektøren ønsket dengang ikke å kommentere dette. Når det gjelder Trine Eskelands bekymringer om at de 36.000 innbyggerne i Søndre Nordstrands ikke skal få de tjenestene de har krav på, sier han i dag følgende:

– Bydelens befolkning vil merke at økonomien er stram, men jeg er trygg på at driften er forsvarlig, og at de får det de har krav på. Men, heller ikke noe særlig mer, sier Hans Reidar Ness.

Han legger heller ikke skjul på at det forventede underskuddet i stor grad knyttes til barnevern og økonomisk sosialhjelp.

– Innenfor barnevern er det vanskelig å prosjektere. Når det gjelder økonomisk sosialhjelp må vi tenke på at bydelen har den høyeste arbeidsledigheten i hele Oslo. På generelt grunnlag ser vi utviklingen av at mange unge har behov for tjenestetilbud fra kommunen, og det koster også penger. En tredjedel av de som bor i bydelen er under 20 år, sier Ness.

Da han overtok jobben som bydelsdirektør for Oslos første innvandrerbydel i august i fjor, var han opptatt av at ikke bare en negativ økonomisk utvikling og et dårlig rykte skulle prege hverdagen.

– Det er jeg fortsatt. I Søndre Nordstrand er det mange med stort engasjement som får til flotte ting selv med strenge økonomiske rammer. Bydelen har fått et ufortjent rykte. De som mener noe negativt om Søndre Nordstrand har ikke vært her, sier han til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Både regjering og amerikanere lytter til Linda og Hege

Brenner for oppgavene

Blant positive ting Ness gjerne vil trekke frem er Vær Stolt-festivalen, sommerfestivalen i Bjørndal og lysvandringen fra Hvervenbukta. Årets lysvandring er forøvrig 16. september.

LES OGSÅ: Danset og vandret i regnet

– Jeg fikk gåsehud da jeg i fjor høst var med på sistnevnte etter bare noen uker som bydelsdirektør, sier Ness.

Han trekker også frem at alle bydelens kommunale barnehager nå er sertifisert som lesefrø-barnehager, at det i oktober skal åpnes et lokalmedisinsk senter i Ravnåsen, at en egen kreftkoordinator er ansatt og at årets sommerjobbprosjekt ble en stor suksess.

– Jeg har medarbeidere som brenner for oppgavene sine. Jeg tenker vi sammen skal kunne snu den økonomiske situasjonen, sier Hans Reidar Ness.

Nytt budsjett i desember

Dersom du ønsker å følge bydelens økonomi, bydelsdirektørens mange forslag og bydelsutvalgets behandling av disse fremover, er det bare å møte opp på BU- møtene. Der kan du legge frem dine synspunkter i åpen halvtime og etterpå lytte til debatten.

Første møte i bydelsutvalget er torsdag 18. september klokken 19.00 i Rosenholmveien 22. Øvrige møter i høst er 23. oktober, 20. november og 18. desember. På sistnevnte møte vedtas budsjettet for 2015.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere