RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt navn på del av Tevlingveien?

Det vil være en fordel å gi Tevlingveien på nordsiden av Strømsveien et nytt navn så man unngår den forvekslingen man har i dag med den delen av Tevlingveien som ligger syd for E6 og ikke lenger har noen forbindelse med resten av Tevlingveien. Jeg er ikke enig med Ap i at navnet skal være Alnaveien.
Når man skal velge navn på en vei, kan det være fornuftig se på gamle stedsnavn som er kjent av de som bor eller har bedrifter i området. Et navn som i denne forbindelsen peker seg klart ut er Leirdal, og som vi har to steder, like til venstre for der Tevlingveien begynner og helt innerst i veien på høyden like ovenfor der den nye ridehallen er planlagt. På kartutsnittet (se kart) som er utgitt i 1913 kan man i det gule feltet se Alfasetmorenen til venstre og de gamle gårdsnavnene Kjelsrud, Leirdal og Kaggen. Man ser tydelig på kartet navnet Leirdal to steder langs veien som tar av fra Strømsveien og går inn til det Leirdal som ligger innerst. Denne veistrekningen avviker nok ikke så mye fra Tevlingveien i dag, men man kan se at det er gjort noen justeringer av traseen. Det er også interessant å legge merke til at på kartet står det ikke Alnaelva, men Loelven.
Når det gjelder veinavn, ser en ofte at man har valgt navnet til det stedet som veien fører fram til som navn på veien. Eksempler på det er Drammensveien, Trondheimsveien, Maridalsveien og ikke minst gamle Strømsveien som gikk til Strømmen.
Det vil derfor være naturlig at denne delen av Tevlingveien fra Strømsveien frem til Leirdal eller der som veien slutter, får navnet Leirdalsveien. Veien får da et navn som er historisk "riktig" da det blir knyttet til flere hundre år gamle gårdsnavn på stedet samtidig som det er i tråd med god gammel praksis når det gjelder navnsetting av veier. For gården Leirdal som lå innerst var dette den eneste adkomstveien de hadde og som de antagelig har brukt i mer enn hundre år. Det som også er viktig i denne forbindelsen er at Leirdalsnavnet er godt kjent av de firmaene som ligger i området da det også var et postkontor som het "Leirdal postkontor" og som ble nedlagt så sent som i 2001/2002. Dette postkontoret var også omdelingspostkontor for Oslo 10 området. Ved å velge navnet Leirdalsveien vil man også bidra til å bevare dette gamle gårdsnavnet for fremtiden.
Ellers har vi allerede en vei i området som har Alna i sitt navn, nemlig Alnaparkveien som går fra Professor Birkelands vei ned til Alnaparken. Navnet Alna har har nå blitt brukt i så mange sammenhenger, at det bare av den grunn kan være en fordel å bruke et annet navn da dette navnet også kan føre til misforståelser..
Jeg har derfor foreslått for Miljø- og Byutviklingskomiteen i Alna bydel at man velger navnet Leirdalsveien på den strekningen av Tevlingveien som går fra Strømsveien og inn til Leirdal.

Per Jan Langerud, Alna Frp
Medlem av Miljø og Byutviklingskomiteen
I Alna bydel
Vedlegg: kartutsnitt fra 1913.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere