Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyutdannede sykepleiere skyr sykehjemstillinger

Sykehjemmene trenger alle kreftene de kan få.
Sykehjemmene trenger alle kreftene de kan få. Foto: Arkivfoto: Nina Schyberg Olsen
– Et kjempealvorlig og gjennomgående problem, sier Silje Naustvik ved Norsk sykepleierforbund om at nyutdannede sykepleiere nekter å jobbe på sykehjem.

Silje Naustvik mener det er en bekymringsverdig stiuasjon, og synes kommunen må gjøre stillingene ved sykehjemmene mer attraktive.

OSLO: Naustvik hevder problemet kommer av at fagmiljøet er for lite.

– De nyutdannede sykepleierne føler ofte at det blir for mye for dem å være de eneste med riktig kompetanse på en nattevakt om det skulle skje noe alvorlig med en pasient, sier hun.

Videre sier hun at pasientene ved sykehjemmene blir stadig sykere med et gjennomsnitt på åtte sykdommer. Av den grunn, er en jobb ved et sykehus mer attraktiv, hvor alle på jobb faktisk er utdannede sykepleiere.

– Kommunen må konkurrere med sykehusene. De må satse på riktig bemanning slik at det blir rom for å diskutere faget. Det vil gi en tryggere følelse for de som faktisk er på jobb, fortsetter Naustvik.

Kjedelig arbeidsplass

– Jeg jobbet på sykehjem i en av praksisperiodene på skolen, men jeg fant fort ut at det var for lite fokus på fagutvikling, sier en nyutdannet sykepleier som heller har valgt å jobbe ved et sykehus i Oslo.

Hun ønsker å være anonym.

Sykepleieren sier hun trives mye bedre ved sykehuset, og påpeker at de jobber mer kunnskapsbasert. For at en stilling på et sykehjem skulle friste, ville interessen for utvikling blant ledere og ansatte være en viktig faktor.

– I min avgangsklasse var det ikke mange som ønsket å jobbe på sykehjem. Det var mange som opplevde praksisperioden ved pleiehjem direkte kjedelig, sier hun.

Oppleves som lavstatus

Sykepleieren kjenner igjen påstanden til Naustvik om at de ofte står alene på vakt på sykehjemmene. Hun sier flere sykepleiere synes det er utrygt å være på jobb. I tillegg hevder hun det er bedre for cv-en om de jobber ved et sykehus.

– Det virker faktisk som det er litt lavstatus blant sykepleierne å jobbe på sykehjem, sier hun.

Det positive må fremmes

Institusjonsleder ved Abildsø sykehjem, Turid Mood, opplever situasjonen som forferdelig trist.

– Det er uhyre interessant å jobbe på sykehjem. I tillegg trenger sektoren alle krefter den kan få, sier hun.

Mood legger også til at hun mener det er altfor stort fokus på det negative. For å appellere til de nyutdannede som søker jobb, prøver hun hele tiden å fremme det positive, men hevder at det virker uinteressant for media.

– Det er en flott sektor å jobbe i. Jeg synes det blir helt feil å hele tiden vise frem det som er negativt, sier institusjonslederen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!