*Nettavisen* Nyheter.

Nyvalgt nestleder i moderat drakt

Nikolai Astrup syntes det var overraskende, men hyggelig, å bli innstilt som ny nestleder av Oslo Høyre. Foto: Linn Kongsli Lundervold

For seks år siden skapte han mediestorm da han som leder av Unge Høyre kjempet for et bilfritt sentrum og lovlige bordeller. Nå er Nikolai Astrup fra Bogstad igjen aktuell. Denne gang som nyvalgt nestleder i Oslo Høyre.

Stortinget- Denne gangen blir det nok ikke så mange kontroversielle forslag, sier Nikolai Astrup til Ullern Avis Akersposten i forkant av Oslo Høyres landsmøte.

Vi møter Astrup på Stortinget, hvor han til daglig jobber som politisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe. Han er en aktiv ung mann. I tillegg til nestledervervet, er han styremedlem i Frogner Høyre og redaktør for det politiske tidsskriftet Minerva. Nå har han altså overtatt nestledervervet etter tidligere finansbyråd André Støylen.

"Comeback"

- Kom innstillingen til vervet som en overraskelse på deg?- Overraskende, men veldig hyggelig, sier Astrup, som ikke hatt noen verv av denne typen siden han satt som leder av Unge Høyre mellom 2002 og 2004.

- Dette blir mitt comeback, sier han med et smil. Som medlem av styret blir Astrup med å bestemme Oslo Høyres satsingsområder. Den nye nestlederen er ikke i tvil om hva som er de viktigste politiske sakene for Oslo i tiden fremover: Klima og skole.

Kommet for å bli

- Enhver politiker må erkjenne at klimaet ikke bare er et forbipasserende tema, sier Astrup, som mener klimaforliket er et positivt skritt i riktig retning, med stort potensial til å kunne få konsekvenser lokalt.

Han mener at et av de store satsingsområdene må være kollektivtrafikken.

- Vi må ha et såpass godt kollektivtilbud at det blir et reelt alternativ til bilkjøringen. Derfor må vi satse skikkelig på kollektivtrafikk i Oslo. Spesielt viktig blir det å gi pendlerne et godt tilbud i årene fremover, sier han.

Astrup trekker også frem karbonmerking av matvarer og forslaget til den nye miljøsonen rundt Oslo som gode forslag til miljø- og klimatiltak.

- Trenger kunnskap

Skoledebatten har rast som en farsott over hele landet den siste tiden. Den nye nestlederen av Oslo Høyre sier han er opptatt av hver enkelts mulighet til å realisere sitt eget potensial.

- Det er viktig at ingen blir hengende igjen, samtidig som alle skal ha noe å strekke seg etter, sier han.

Astrup mener konsekvent testing av eleven og åpenhet rundt resultatene er viktig for å nå målet om en bedre skole.- Man må ha kunnskap om skolen for å få kunnskap i skolen, sier han.

Mer moderat

Blant sakene Astrup jobbet for å fremme da han sist var i medienes søkelys, var å senke den kriminelle lavalderen til 13 år, fjerne verneplikten, og å jobbe for et bilfritt sentrum, lovlige bordeller og radikale endringer i rusomsorgen.

Selv om han nå fremstår i en mer moderat drakt, har han beholdt flere av grunntankene om velferdssamfunnet fra den gang.

- Vi lever i et utrolig rikt samfunn, men likevel klarer vi ikke å gjøre mer for de som trenger det mest, sier Astrup, som er spesielt opptatt av rehabiliteringstilbudet og de lange sykehuskøene.

Astrup ble valgt inn som nestleder på Oslo Høyres landsmøte lørdag 26. januar.

- Folk som tjener bra kunne tatt mer ansvar for sin egen velferd selv, sier sønnen til Astrup, som mener Oslo Høyre fører en politikk for hele byen, ikke bare Oslo Vest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag