RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

O jul, med din vrede


Kanskje har vi ikke noe vondt av å senke skuldrene litt før klokkene ringer.
Kanskje har vi ikke noe vondt av å senke skuldrene litt før klokkene ringer.
Det er vel stort sett handelsstanden (og noen uærlige sjeler) som skal «røve» og da fra oss, når vi andre legger igjen 45 milliarder i julehandelen, ifølge SSB.

«Vi lister oss så stilt på tå når vi skal ut og røve...» synger Kasper og Jesper og Jonathan i Kardemomme by. Det er vel stort sett handelsstanden (og noen uærlige sjeler) som skal «røve» og da fra oss, når vi andre legger igjen 45 milliarder i julehandelen, ifølge SSB.

Knuffing, dytting og køsniking

Og om de lister seg så stilt på tå i Kardemomme, ja så er realiteten en annen i Oslos shoppinggater. For eksempel på Oslo City, selv en søndag i desember, tramper tusenvis av mennesker med fotsålene så hardt de kan fra butikk til butikk, i etasje etter etasje.

Knuffing dytting, tramping og køsniking av vintersvette shoppere. Ingen hyggelig opplevelse å stå midt i mengden. Selv rev jeg ned et design-eggeglass med et plastegg i en kjøkkenbutikk, i forfjamselsen. Egget tålte sammenstøtet med gulvet ganske bra, mens eggeglasset med striper gikk i tusen knas.

For en følelse! «Alle ser på meg.»

En evighet

Skal jeg feie det opp? spurte ekspeditøren som plutselig sto hengende over meg i det jeg var i ferd med å synke ned i etasjen under.

Jeg mumlet noe som skulle være et «ja», «takk», «beklager» eller «det bare datt ned fra hylla av seg selv». Eller kanskje helst alt det der på en gang.

Selv om jeg hadde bestemt meg for et servisesett jeg skulle kjøpe i julegave, tok jeg med meg et sett ekstra til kassen, bare for å bevise at jeg ikke er en som knuser og løper av gårde igjen. Ventetiden før begge eskene var sirlig pakket inn i glinsende papir føltes som en evighet. Før jeg trampet ut og bort igjen.

Julefreden

Alle snakker om «julemaset» til og med butikkene kniver om hvor jeg som julegaveshopper kan stresse og mase raskest og mest mulig på kortest mulig tid før jul. Før den berømte «julefreden» kan senke seg. men hva er egentlig julefreden?

Butikkene hausser opp julemaset-handlingen helt til julen ringes inn på julekvelden. Det er jo alltid noe man har glemt. Og er det ikke det, så finner butikkene på noe.

Så er det å sluke julemat og drikke av diverse tallerkener og glass, og før man vet ordet av det er det første og andre og tredje dag med besøk og skiturer og julegaver som skal byttes i masete romjulskjøpesentre. Og så er det nyttårsaften med raketter hele natten og endeløse taxikøer, og så er det søren meg «godt, nytt og friskt» år og «nye muligheter» som perler på en snor. Men mest av alt er det hverdag og hålkeføre igjen.

Ja da, jeg vet jeg er litt vel negativ nå. For selvfølgelig blir det tid til å slappe av og nyte julefreden. For av alle høytider syns jeg julen er den triveligste. Men forberedelsene har tatt av, finanskrise og usikkerhet eller ei.

Kanskje har vi ikke noe vondt av å senke skuldrene litt før klokkene ringer. For har man forventet seg mas, så blir det så mye hyggeligere når man faktisk finner julefreden sammen. Så derfor senk skuldrene, stress ned, send noen smil til de du møter på din vei. Det er et år til neste gang.

God jul!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere