RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

O julegran med din glede


SAGER: Ordfører Fabian Stang og den britiske ambassadøren Jane Owen får hjelp av barna til de første takene når julegranen som skal sendes til London blir felt i Østmarka. ALLE Foto: Britt Nesteby Obrenovic
SAGER: Ordfører Fabian Stang og den britiske ambassadøren Jane Owen får hjelp av barna til de første takene når julegranen som skal sendes til London blir felt i Østmarka. ALLE Foto: Britt Nesteby Obrenovic Foto: Foto: Britt Nesteby Obrenovic
Det ble sunget i skogen da årets julegran til London ble felt i Østmarka fredag.

ØSTMARKA: Det skjer hvert år, men likevel. Det er historisk sus over seansen, da en fullastet buss med pressefolk og andre gjester setter kursen mot Haukåsen i Østmarka. Vi skal bivåne den årlige trefellingen av julegranen som skal til London, Trafalgar Square.

Ordfører Fabian Stang ønsker Lord Mayor of Westminister, councillor Angela Harvey, den britiske ambassadøren, Jane Owen og alle frammøtte velkommen, og informerer om at vi starter med kaffe og litt bespisning – før Lutvann skole underholder med julesanger.

Det er en trivelig atmosfære med pølsegrilling og nytrukket kaffe på ordentlig gammeldags kaffekjele. Vi gir ordet til Anne Grete Nyrud fra Bymiljøetaten:

– Dette er det 66. treet vi sender til London, som takk for deres hjelp under andre verdenskrig. Vi startet altså denne gesten allerede i 1946, sier Nyrud.

Les også: Fy Fabian for ei julegran

Speider etter treet

Hun opplyser at skogforvalterne daglig ser etter det perfekte treet, og når de finner det blir det tatt ekstra godt vare på.

Trær som står rundt det utvalgte grantreet blir kappet, og treet får på den måten ekstra næring. Høyden på treet er som oftest mellom 20-30 meter på rot.

– Etter at det er kappet, lastes treet på en trailer, i en spesiallaget ”krybbe”, og fraktes til Brevik. Deretter går ferden til Immingham med båt, og videre til London, Trafalgar Square, forteller Nyrud.

Flere byer

I tillegg til London, sender Norge julegran til Reykjavik og Rotterdam hvert år. Anne Grete Nyrud forteller at Reykjavik får den for å bevare et godt naboforhold, og Rotterdam som en takk for gode sjøfartsforbindelser.

Les mer om fellingen av årets tre til Island her!

Mens vi rusler ned skråningen for å se selve trefellingen, slår vi av en liten prat med ordfører Fabian Stang, som kan forsikre oss om at han hugger sin egen julegran.

– Vi skal på hytta i Setervoll, og der er det lite med dyr, så vi har tenkt å felle årets julegran der.

– Når pynter ordføreren juletreet?

– Det blir lille julaften, slik at vi får oss en tur på ski på selveste julaften.

– Kan du si litt om hvorfor det er viktig å opprettholde denne tradisjonen?

– Det er viktig at vi også i fredstid tar vare på hverandre, og viser hverandre respekt. Ikke minst er det viktig å vise den neste generasjon at historie er et viktig fag, og at vi må ivareta gode vennskapsbånd, smiler en hyggelig og opplagt ordfører.

Julegranen tennes på Trafalgar Square 6. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere