RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oberst Bjørnhaug

Ståle Bjørnhaug fra Nordstrand har hovedrollen i en av vårens store opp- setninger på Oslo Nye Teater.

Det Norske Teatret/Nordstrand: Ingen skriv til Obersten er en roman som handler om en fattig, gammel Oberst og kona hans i en colombiansk landsby. De har arvet en kamphane av sønnen som ble myrdet av politiske årsaker.

Hanekampen begynner ikke før i januar, og nå er det oktober. En hane trenger mat, men Obersten og fruen har knapt nok mat til seg selv.

Obersten går hver fredag til havna for å se etter pensjonen sin som han ble lovet for 15 år siden. Men ingen skriver til Obersten.

Derimot er det nok flere som skriver til Ståle Bjørnhaug.

Forelsket seg

Bjørnhaug er en blid og hyggelig mann som opprinnelig er trønder, men han kom til Norsdstrand for første gang som 18-åring. Da studerte han ved Statens teaterhøgskole.

Jeg fikk bo hos en familie på Ljabru. De behandlet meg som et medlem av familien og jeg trivdes godt. Nå har jeg bodd fast på Nordstrand siden 80-tallet, og har tre døtre som har vokst opp her, forteller 64-åringen.

Skuespilleren trives i Østmarka og har drevet oppdrett av fuglehunder.

Yrkesplanene da jeg var ung var å jobbe i skogen som forstmann. Det var et fornuftig yrkesvalg. Men jeg vokste opp i et hjem der det var naturlig med musikk og klassisk litteratur. Det var noe man skulle ha med seg. Det er vel kanskje derfor jeg endte opp som skuespiller, forteller Bjørnhaug.

Kjendiseriet

I tillegg til å være skuespiller har Bjørnhaug sunget ved Den Norske Opera, spilt i barne-tv-serien Jul på månetoppen og han har lest inn flere lydbøker.

Men selv om han liker seg på scenen er han ikke så opptatt av å være kjendis.

Jeg synes dette kjendiseriet virker meningsløst. Jeg tilhører en generasjon der det å være kjendis ikke er viktig. Før i tiden var det nesten tabubelagt, sier Bjørnhaug.

Nå gleder han seg til å spille Obersten.

Ingen skriv til Obersten skal være absurd, morsom og rørende. Stykket handler om hvordan det er å eldes og opprettholde verdighet. Ikke tigge eller be om hjelp, forteller skuespilleren.

Den scenevante mannen har jobbet ved Det Norske Teatret siden 1981, men selv om han er dreven i yrket har han fortsatt litt nerver før han skal på scenen.

Jeg har en yrkesmessig angst og vil gjøre alt riktig, sier han.

Språket

Selv om han er vokst opp med trønderdialekt prater skuespilleren bokmål til daglig, men på Oslo Nye Teater må han prate nynorsk.

Jeg er ikke glad i dialekt i alle sammenhenger, men det passer fint i Ingen Skriv til Obersten. Stykket er skrevet av colombianske Gabriel García Márquez. I romanen har ikke Marques skrevet et ord for mye. Derfor må jeg tolke mye av rollen selv, men det er noe jeg trives med å gjøre, forteller skuespilleren før han haster av gårde til øving. Det er première 1. mars, og til da må Bjørnhaug ha fått Obersten inn i hjerteslagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere