Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ødeleggende for menneskeverdet

Erna Kahlbom (SV) lover å følge nedbemanningen med argusøyne. FOTO: Camilla Svendsen
Erna Kahlbom (SV) lover å følge nedbemanningen med argusøyne. FOTO: Camilla Svendsen
Erna Kahlbom (SV) frykter at brukere av nattjenesten ikke vil få et fullgodt tilbud etter at nedskjæringene i bydelsbudsjettet ble vedtatt.

TORS GATE: Bydelsadministrasjonens forslag til budsjett ble enstemmig vedtatt under bydelsutvalgets siste møte før jul. Dette innebar blant annet en halvering av natt-tjenestens bemanning. Både personell og brukere var tidlig ute og alarmerte om konsekvensene.

SV slo alarm

Under behandlingen av saken, slo også SVs Erna Kahlbom alarm.

Jeg vil minne om uttalelsene fra en funksjonshemmet bruker av natt-tjenesten under bydelsutvalgets "åpne halvtime". Han satte brutalt og riktige ord på hva resultatet kan bli når vi politikere går inn for en reduksjon av tjenestetilbudet for å få et budsjett i ballanse. "Jeg er frisk i hodet og sosial og vil legge meg på et tidspunkt som er vanlig for voksne folk , mellom 22-24. Slik har det vært med to team i natt-tjenesten. Med ett team kan resultatet bli en leggetid før klokken 20." Hans beskrivelse av hvordan slik behandling er ødeleggende for menneskeverdet har brent seg fast hos meg, skriver hun i en e-post til Lokalavisen.

En nedadgående spiral

Det mangler ikke på "bekymringsmeldinger" fra fagfolk og brukere. Bydelsadministrasjonen har selv i sin utredning påpekt at enkelte kutt medfører høy risiko. Foruten at dette går ut over de hjelpetrengende, så vil det også fort bli en økende belastning på helsepersonalet. Det blir mer å gjøre og færre hender - noe som fort gir utslag i slitasje og sykemeldinger. En vanskelig og nedadgående spiral som bare blir verre og verre, skriver hun videre.

Refser høyresiden

Under budsjettbehandlingen i desember la Kahlbom frem forslag til verbalvedtak hvor hun uttrykte bekymring for utfallet av nedbemanningen. Forslaget ble nedstemt av de borgerlige partiene i bydelsutvalget.

Det er for meg helt ubegripelig og jeg beklager det sterkt, skriver hun. Tar virkelig ikke høyresiden ansvar for den reelle , uholdbare situasjonen vår bydel er i? Hadde dette blitt vedtatt så ville vårt varsku om den kraftige reduksjonen i de hjemmebaserte tjenestene fulgt vårt vedtak til bystyret. Nå ble det hele redusert til en merknad i møteboka, skriver hun videre.

Som pest og kolera

Kahlbom forteller at budsjettbehandlingen i desember langt fra var noen lystig affære.

I vår bydel svekkes flere av tjenestene hardt, særlig for eldre hjelpetrengende. Bydelen vår er også i år i en meget vanskelig økonomisk situasjon. Vi måtte velge mellom pest og kolera. Det var tungt og vondt å stemme for budsjettet. Men det var det beste vi fikk til, skriver hun.

Kahlbom holder fast ved at hun vil følge situasjonen rundt nattjenesten med argusøyne i tiden som kommer.

Jeg skal love å følge dette nøye og be om redegjørelse hvordan reduksjonen til ett team i nattjenesten arter seg for brukerne, skriver hun.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!