RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Offentlig eller ei?

Det er høst, og dermed er det tid for å kunne se hvor mye naboen tjener. Skattelistene har siden 2007 vært tilgjengelige for søk året rundt. Det er bare å meske seg. Tallene ligger ute på rundt 150 nettsteder landet over.

Riksavisene våre har førstesideoppslag om hvor mye kjendiser tjener, ikke tjener, betaler eller ikke betaler i skatt. Slike ting tilfredsstiller kikkerbehovene våre. Vi har også muligheten til å undersøke hvor mye slekt, venner og uvenner tjener. Det er liten tvil om at de offentlige skattelistene blir brukt til nettopp det. Det kan oppleves ubehagelig og krenkende for den som blir sjekket.

Datatilsynet mener det strider mot sentrale personvernprinsipper at opplysninger den enkelte norske borger er pliktig til å levere inn, skal kunne brukes til underholdning. Det er vi enige i.

Heldigvis har offentliggjøringen av skattelistene også en annen funksjon. Den bidrar til åpenhet og økt innsikt i samfunnet vårt. Listene avslører forskjeller. De best betalte på Nordstrand tjente over 30 millioner kroner i fjor. I andre områder i vårt distrikt ligger gjennomsnittslønna under 150.000. En slik innsikt smadrer illusjonen om et likhetssamfunn. Den kunnskapen er bra å ha for alle som vil forstå mer av virkeligheten vi lever i.

Ifølge Redaktørforeningen er det viktigste argumentet for at listene bør være offentlige at det gir muligheter for en grundigere journalistikk enn de typiske kjendislistene. "Det er mye vanskeligere å kartlegge systematiske endringer over tid og for eksempel se på formueforskyvninger mellom grupper og områder hvis søket er begrenset", uttalte assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen til VG Nett.

Denne måneden ser vi sammenfallet mellom en dyptgående bank- og finanskrise, og den årlige innsikten i vanlige folks økonomi. Vi ser at noen finanstopper tjener mer på ett år enn en barnehageansatt gjør i løpet av livet. Likevel er det finansnæringen som må reddes.

Kanskje hadde vi hatt denne innsikten også uten offentliggjøringen av skattelistene. Men forskjells-Norge har ikke vondt av å bli avkledt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere