RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Offerplass og sankthansbål

St. Hanshaugen park har en spennende historie bak seg, med hestekadavre, søppel og sankthansbål som hovedingredienser.

I gammel tid ble parken ansett som verdiløs, og det var usikkert hva den skulle brukes til. Opprinnelig var St. Hanshaugen en del av Christian IVs bymark. Da folk begynte å tilrane seg deler av bymarken, og gjerde den inn som sin egen, var det få som interesserte seg for haugen.

Haugen har blant annet blitt brukt som offerplass, og gravplass for hestekadavre, noe som ga navnet Mærrahaugen, eller penere sagt "Hoppehøien". Søppel og halm ble også brent her, og byens boktrykkere kokte sverten sin her.

Navnet St. Hanshaugen stammer fra 1840-årene, da Christiania-borgerne begynte å tenne sankthansbål på haugen. I 1870- til 1880-årene ble haugen inngjerdet og beplantet av Oslo kommune.

Det ble oppført to restauranter, og en musikkpaviljong i 1890-årene. Konserter, friluftsservering, og underholdningsarrangementer med apekatter, bjørn og påfugl i bur, gjorde parken populær. Begge restaurantene brant ned før krigen, og aktivitetsnivået i parken sank. I dag arbeider for øvrig krefter for å gjenreise den ene restauranten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere