*Nettavisen* Nyheter.

Offshore-jul for Wonja

Feirer annerledes: Styrer i Skøyen Terrasse barnehage, Wonja Pettersen, gleder seg til en annerledes julefeiring. FOTO: ELISABETH C. WANG Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

Styrer i Skøyen Terrasse barnehage, Wonja Eirin Pettersen, innrømmer at hun er spent. Lille julaften setter hun kursen mot oljeplattformen Visund.

Klikk på bildet for å forstørre.

2_BREDDE: Bildetekst

SKØYEN/KJELSÅS/NORDSJØEN: – Jeg tenkte faktisk litt på det i bilen på vei hit; Hva jeg skulle svare hvis du spurte meg om jeg er spent, smiler Pettersen.

– Gjøre noe for andre

Eventyret startet da Wonja kom over en annonse i Vårt Land. Den Norske Sjømannskirken søkte etter 40 juleutsendinger; Prester, diakoner, lærere, studenter og andre interesserte.

– Jeg er utdannet førskolelærer og er for tiden deltidsstudent, så det passet jo bra.

I tillegg hadde jeg ingen andre planer denne julen, annet enn et ønske om å kunne gjøre noe for noen, sier Pettersen.

Hun har, naturlig nok, aldri vært på en oljeplattform, ei heller fløyet i helikopter. Første stopp, etter godkjenningen av søknaden, ble en såkalt offshore-legeundersøkelse.

– Jeg fikk blant annet testet syn, hørsel, hjerte og reflekser. Nå har jeg godkjenningen i boks, så nå telles dagene ned, sier hun.

Årlig tradisjon

Fra 1979 har representanter fra Sjømannskirken hvert år vært med å arrangere juleseremonier på installasjonene i Nordsjøen.

I tillegg til de faste nordsjøprestene trengs det i dag cirka 40 frivillige til å reise ut.

– Jeg har allerede vært i kontakt med plattformsjefen på Visund. Vi snakket blant annet om at jeg hadde lyst til å ha på meg et rødt ullhjerte der ute, slik at alle kunne kjenne meg igjen. I tillegg synes jeg det er veldig fint, og det passer med julen, smiler Wonja og viser frem det lille knallrøde og tovete hjertet.

– Min jobb tenker jeg først og fremst vil bestå i å være en god samtalepartner eller en slags «prest light» om du vil. Utenom selve juleseremonien, skal jeg ikke drive noen form for forkynnende virksomhet som ikke er avtalt på forhånd mens jeg er om bord, opplyser hun.

Under normal drift arbeider det rundt 116 personer på Visund. I all hovedsak er det menn, men også noen kvinner.

– Jeg skal være der fra 23. til 26. desember, og jeg har ikke lov til å bevege meg ute alene mens jeg er der. I alt ti kilo per bag kan tas med ut dit, men for min del er det jo ikke snakk om utetøy. Jeg har hørt at de har spinning-rom der, så treningstøy står høyt på min liste, sier Pettersen.

– De gode samtalene

Reisen starter på Gardermoen flyplass med destinasjon Florø. Fra Florø blir det helikopter, Wonjas jomfrutur, med destinasjon Visund.

– Jeg gleder meg veldig, det blir en ny og spennende opplevelse. Det jeg håper på er jo å kunne være der for dem som trenger meg.

Jeg tror og håper det blir mange interessante samtaler, med mennesker som både bor og arbeider sammen 24 timer i døgnet, sier hun.

– Er det noe du gruer deg til?

– Det er klart. Er det kjempe dårlig vær vet jeg jo ikke hvordan det kommer til å bli. Er det så dårlig vær når jeg skal hjem, kommer jeg jo rett og slett ikke hjem.

Likevel håper jeg på det beste, nemlig at dette blir en positiv opplevelse som jeg vil ha med meg for alltid, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.