RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Og vips, så er hånda i gips


En gipsmaker støper både hender og voksenhoder til å hjemmepynt. Mer typiske gipsprodukter er lister, rosetter, søyler, rammer, figurer, konsoller, byster og peiser.
En gipsmaker støper både hender og voksenhoder til å hjemmepynt. Mer typiske gipsprodukter er lister, rosetter, søyler, rammer, figurer, konsoller, byster og peiser. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss
Gips kan lett formes etter dine ønsker for å sette en ekstra spiss på innredningen

– Alt kan lages i gips. Vil du ha deg selv i full størrelse, kan jeg fikse det! sier  Pablo Lopez, prosjektleder i Gipsmakeriet.

Han står på sitt verksted, omgitt av blant annet nettopp nakne gipskropper. Riktignok i miniatyrstørrelse.

– Gips er et veldig enkelt materiale å bearbeide. Det kan være et fint alternativ der det er vanskelig å få det pent med tre, for eksempel over kjøkkeninnredningen, tipser han.

Det klassiske selger

Typiske gipsprodukter er lister, rosetter, søyler, rammer, figurer, konsoller, byster og peiser. Og selv om enkelte barnehender og voksenhoder er foreviget av Gipsmakeriet, går de fleste for mer tradisjonelle produkter.

– De fleste vil ha klassiske, enkle lister, og rosetter uten for mye ornamenter, sier Lopez.

Brannsikkert

Gips har flere fordeler. At det er lett å forme er allerede nevnt. I tillegg er det både et rimelig og brannsikkert materiale.

– At gips ikke brenner, gjør at du for eksempel kan bruke det til listverk på en brannvegg, sier Maths A. Løland, eier av Østfold Gipsmakeri.

Opprinnelig var gipsrosetten ment å fungere som en brannmur mellom tak og talglys.

– En annen fordel med gips er at det er et dødt materiale, som dermed ikke slår seg.

Luksushåndverk

– Men det er ikke til å komme unna at dette er et luksushåndverk. Man velger gips først og fremst fordi det gir et pent resultat, ikke fordi det har mye bedre bruksegenskaper enn andre materialer, forteller han.

Løland tror mange er lei av den minimalistiske stilen, og derfor går for noe mer maksimalistisk i gips.

– Jeg opplever at stadig flere vil ha rosetter og ornamenterte og profilerte lister selv i nye leiligheter. Jeg har til og med satt opp slike i blokkleiligheter, sier han.

En takrosett i medium størrelse kommer på cirka 2500 kroner, mens gipslister i medium bredde kommer på rundt 400 kroner meteren.

Historisk sus

Gips skal ha vært i bruk allerede for 8000 år siden. I Norge hadde utsmykning med rosetter og lister i gips sin storhetstid på slutten av 1800-tallet. I dag går noe av gipsmakernes tid med på å restaurere disse arbeidene.

– En del ønsker å føre boligen tilbake til original stand. Vi kan lage nøyaktige kopier av listverk, rosetter og annet, eller gjøre mindre reparasjoner på stedet, sier Lopez.

Han forteller at han kan se igjen de samme gamle rosettene i boliger langt fra hverandre, alt etter hvor de enkelte gipsmakerne hadde vært ute på oppdrag.

En gipsmaker kan også lage nye mønstre ut fra kundenes ønsker, men Lopez opplyser at prisen da blir dobbelt så høy som om du bare velger en modell fra firmats katalog.

Billige etterligninger

Billige etterligninger finnes selvfølgelig også – i form av lister, rosetter og søyler laget i polyuretan og polystyren, som bare limes på plass.

Velger du billigvarianten, bør du imidlertid ha en viss takhøyde.

– Variantene i plastmaterialer er på langt nær så fine. Særlig hvis du ser litt nærmere etter, mener Lopez.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere