RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Okkupantene kasta ut fra Hausmania

I dag morges ble Alle Kanter beboerforening kasta ut fra sine okkuperte boliger i Hausmanns gate 40 og 42.

HAUSMANNS GATE: Selve utkastelsen blir betegnet som udramatisk av politiet.

Til sammen 15 personer som befant seg i bygget, ble hentet ut. Dette forløp uten problemer eller dramatikk av noe slag. Politiet har over tid hatt god dialog med representanter for okkupantene. Etter at okkupantene var ute, gjennomførte politiet søk med hunder for å sikre at det ikke var noen igjen i bygget, uttaler Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Uenige med kommunen

Det har lenge pågått en strid mellom okkupantene i bygården og Oslo Kommune. Sistnevnte, representert ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten mener gården er for dårlig brannsikret til at det er forsvarlig å la mennesker bo i leilighetene.

Okkupantene, som kaller seg Alle kanter beboerforening (AKB), mener på sin side at dette kun er et vikarierende argument for å kaste dem ut. I natt sendte de ut en pressemelding der de mene Eiendoms- og byfornyelsesetaten(Eby), representert ved avdelingsdirektør Marit Heiberg bruker brannfare som et påskudd til å kaste dem ut. Blant annet mener de avdelingsdirektøren har nektet å imøtegå følgende krav, som var en forutsetning for at de skulle være villige til å flytte ut.


1. Tillbakeflytnings garanti

2. Tilgang til H-42 på dagtid for å jobbe med brannsikring

3. Midlertidig husly.

Lokalavisen har forsøkt å få beboerne til å kommentere utkastelsen. En anonym person ønsket over telefon å vente til okkupantene hadde gjennomført et allmøte før de ville uttale seg.

– Vi må få litt tid på oss før vi kan komme med en uttalelse, sier hun

Marit Heiberg bekrefter overfor Lokalavisen at Eby ikke kunne godta disse kravene.

– Jeg har vært i flere møter med beboerne vedrørende denne saken. Det sier seg selv at vi ikke kan gi en tilbakeflytningsgaranti. Personer som sliter med å finne seg bolig i Oslo må ta kontakt med sin bydel for å få hjelp til dette. Oslo kommune vil aldri kunne gi noen tilbakeflyttingsgaranti til okkupanter, sier hun.


– Okkupantene hevder å ha jobbet intenst med å brannsikre gården etter pålegg fra dere?

– Vi har ikke pålagt okkupantene å brannsikre gården. Det er det vi som gårdeier som har ansvaret for, men Brann- og redningsetaten har gjennomført flere befaringer i gården, nettopp fordi de har ansett dette som en brannfelle der beboerne ikke vil ha noen sjanse til å komme seg ut ved en eventuell brann. Etter siste befaring, 26. januar, fattet de et vedtak om bruksnektelse dagen etter. Okkupantene etterkom ikke oppfordringen om å flytte ut, og dermed gikk det som det gikk, sier Heiberg til Lokalavisen.

– Dårlig unnskyldning

Ingrid Baltzersen, bystyrerepresentant for Rødt i Oslo, mener Byrådet dekker seg bak brannfare som argumentasjon for utkastelse.

– Brannfaren er hovedsaklig en unnskyldning, mener Ingrid Baltzersen, bystyrerepresentant for Rødt i Oslo.

– Det har bodd folk i Hausmanns gate 42 i flere år uten at gårdeier Oslo kommune har brydd seg om å brannsikre gården. Beboerne har selv satt inn branndører og gjort mye annet sikringsarbeid, og nå kaster byrådet dem ut? Byrådet går på tvers av et enstemmig vedtak i bystyret, sier hun.

Ikke lenger byøkologisk

– For mindre enn to år siden vedtok Oslo bystyre at hele dette kvartalet skulle utvikles til et byøkologisk kulturkvartal med kultur og bolig som hovedingredienser.

– En viktig del av formålet med vedtaket, var at Hauskvartalet skulle behandles som en helhet, og at det skulle være en høy grad av brukermedvirkning, fortsetter Baltzersen.

– Byrådets planer om å bygge studentboliger er i realiteten en nedleggelse av prosjektet, konkluderer hun i en pressemelding fra Rødt i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere