Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Okkupantene kastes ut av Brakkebygrenda

FLYTTER IKKE FRIVILLIG: - Vi kommer ikke til å flytte oss før politiet kommer, sier Andie Andersson, en av okkupantene i Brakkebygrenda.
FLYTTER IKKE FRIVILLIG: - Vi kommer ikke til å flytte oss før politiet kommer, sier Andie Andersson, en av okkupantene i Brakkebygrenda. Foto: Foto: Anita Hillestad
En dommer har besluttet at okkupantene i Brakkebygrenda kan kastes ut av politiet umiddelbart. – Vi blir her til det siste, sier en av okkupantene til dittOslo.

SNART HISTORIE? Okkupantene i Gamlebyen kan kastes ut når som helst, etter en fersk domsavsigelse i Oslo byfogdembete. Foto: Foto: Privat

BESTEMTE: Okkupantene vil bli. Andie Andersson lengst til høyre i bildet. Foto: Foto: Anita Hillestad

  Foto: Foto: Anita Hillestad

GAMLEBYEN: Basert på lignende saker tipper dittOslo at utkastelsen neppe gjennomføres denne helgen. Men okkupantene er forberedt på at det kan skje så tidlig som på mandag.Okkupantene flytter ikke frivillig, i følge okkupant Andie Andersson.

– Det er vanskelig å si hva som skjer hvis politiet dukker opp her. Vi planlegger i hvert fall ikke å flytte selv. Vi blir her til det siste – vi kommer ikke til å flytte oss før politiet kommer, sier Andersson til dittOslo.

På torsdag dukket en representant for Namsfogden opp hos okkupantene i Brakkebygrenda i St. Halvards gate 27 i Gamlebyen. Okkupantene fikk levert en bunke papirer – en domsavsigelse på at de kan fjernes med tvang når som helst, til tross for at Plan og bygningsetaten (PBE) har gitt tomteeieren fristen 30. april.

Dommen er en såkalt midlertidig førføyning, som betyr at okkupantene kan kastes ut av politiet nå, uten en mer tidkrevende rettsprosess. Dommen er en følge av at PBE har pålagt eieren av St. Halvards gate 27 å fjerne okkupantene innen 30. april, fordi etaten mener at Brakkebygrenda er skjemmende.

Les også: – Brakkebygrenda skader boligprisene

– Gjetninger og feil

Det synes okkupant Andie Andersson blir helt feil. PBE har nemlig ikke behandlet ferdig deres klage på at etaten vil få dem fjernet. Klagen ble sendt i slutten av i fjor, men ble først anerkjent som en offisiell klage av PBE etter at de mottok mer dokumentasjon denne måneden.

– Dommen baserer seg på en beslutning fra PBE som ikke kan anses som ferdig. Vår klage har endelig blitt anerkjent, men den har ikke blitt avgjort. Hvordan kan man regne saken som ferdig når ikke alle parter har blitt hørt, sier Andersson.

I dommen heter det også at man er bekymret for de sikkerhetsmessige forholdene på tomten, og da særlig i forhold til brannsikkerheten. “Det fremstår som overveiende sannsynlig at eiendommen ikke er utstyrt med brannvarslingssystem, brannslukningsapparater eller uhindrede rømningsveier.”

– Alt dette er gjetninger og feil. Vi har brannvarslere i alle bo- og bruksenheter. Vi har brannslukkere i alle boenheter, og vi har full oversikt over rømningsveiene, sier Andersson.

Les også: Brakkebygrenda nekter å gi seg

– Ingen forståelse

Andersson frykter at de kan bli kastet ut allerede på mandag. Det vil i så fall være samme dag som de skal i et møte med Byutviklingskomiteen for å forsvare Brakkebygrenda og levere 400 underskrifter til støtte for okkupantene. Komiteen kan sende saken videre til behandling i Bystyret i mars.

En advokat fra Wikborg Rein, advokatselskapet som representerer tomteeieren, gjennomførte et møte med okkupantene for et par uker siden.

– Vi sa til advokaten at det er vanskelig med en så kort frist som eieren selv ønsket at vi skulle overholde (1. februar, journ. anm.), og at vi ikke ville kastes ut midt på vinteren. Vi følte at vi fikk en forståelse for bosituasjonen vår, at vi er i en prosess med PBE, og at vi skulle ha fortsatt god kontakt. Men den forståelsen er tydeligvis ikke der, sier Andersson.

Eierens advokat har tidligere sagt til dittOslo at hun og eieren ønsker en god dialog med okkupantene, men at de samtidig er opptatt av å overholde fristen.

– Vi ønsker ikke å gi noen kommentarer om videre prosess p.t., men har en løpende dialog med offentlige myndigheter for å lojalt følge opp det pålegg som er gitt innenfor de frister som er gitt, sier tomteeierens advokatforbindelse Line Ravlo-Losvik.

Les også: Okkupanter trues med utkastelse fra Brakkebygrenda

Okkupantene kan be om rettsmøte

Det er dommer Leif Villars-Dahl hos Oslo byfogdembete som har kommet med den midlertidige forføyningen. Villars-Dahl sier til dittOslo at han ikke kommenterer egne avgjørelser.

Prosessen fungerer slik at dommeren som kommer med en beslutning om en midlertidig forføyning, sender dommen til Namsfogden for gjennomføring. Namsfogden er ikke tilgjengelig på telefon på fredag ettermiddager eller i helgene.

Er det nødvendig med tvang, kobles politiet inn. I en kort tekstmelding til dittOslo skriver pressesjef Unni Grøndal hos Oslo politidistrikt: “Vi er kjent med kjennelsen, men forholder oss til Namsfogden.” Pressesjefen ønsker ikke å svare på om det er lagt eller legges planer for utkastelsen.

Okkupantene kan imidlertid be om et rettsmøte for å se på dommen. Okkupant Andersson opplyser om at dette er noe de vurderer.

– Vi diskuterer den muligheten akkurat nå. Vi vurderer å ringe Namsfogden på mandag for å be om et rettsmøte. Men det er ikke sikkert at vi har noe å tjene på det – kanskje vi bare ender opp med å måtte betale rettskostnadene, sier Andersson.

Les også: Portnerboligene på Tøyen er okkupert

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!