Oksefest i arbeiderbydelen

I morgen lyssettes oksestatuen på Torshov. FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

I morgen lyssettes oksestatuen på Torshov. FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

I anledning arbeidernes frihetsdag får det 80 år gamle symbolet på arbeiderbydelen Sagene nytt lys.

HEGERMANNS PLASS:For i morgen er det hele 80 år sida Oksefontenen inntok Torshov. Oksen som senere har gitt navn til blant annet Skeids fanklubb, Skeidoksene, feirer nemlig egen bursdag i morgen kveld, og har invitert hele bydelen på fest.

Barokkinspirert

Oksen ble avduket 1. mai 1929, etter sigende i et forrykende snøvær. Bronsestatuen ble laget av billedhogger Asbjørg Borgfelt, som brukte hele tre år på å lage den muskelsvulmende oksen, som er plassert midt i et basseng i barokkstil med vannspyende padder langs randen.

Statuen skapte det som kanskje er et av Oslos mest karakteristiske byrom i det som den gangen var den nye bydelen Torshov.

I anledning 80-årsdagen får oksen en gave fra bydelen, som skal gjøre plassen enda finere - nemlig belysning, som altså avdukes på arbeidernes frihetsdag, i morgen klokka 20.30.

Oksehalesuppe

Lyssettinga er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune, Bydel Sagene, lokale borettslag og næringsliv. Og for å gjøre oksefesten komplett inviterer en av sponsorene, slakter Strøm-Larsen - som for øvrig har holdt hus på Torshov siden 1904 - på oksehalesuppe til bydelens befolkning i morgen kveld. Ta med tallerken, skje og kom på fest!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.