*Nettavisen* Nyheter.

Oktoberfest i hagen

FARGERIKT: Høsten kan være fargerik.

Med velvalgte trær, busker og stauder kan du fylle høsthagen med flammende farger.

Klikk på bildet for å forstørre.

PRYD PÅ BAKKEN: Hvis høsten ikke er for våt, blir bladene et vakkert teppe. (Foto: APB)

Du trenger riktignok litt hjelp fra værgudene. Noen år uteblir det fargesprakende festfyrverkeriet, og bare gulfargen innfinner seg.

Klare, solfylte dager og kalde netter gjør at alle de oransje og røde fargene kommer fram. Hvis høsten derimot blir regnvåt og mild, må vi nøye oss med gule blader, forklarer landskapsarkitekt Mona Lande, som har skrevet flere hagebøker, blant annet "Året rundt i hagen" og "Helt grønn".

En bønn til værgudene om høytrykk kan gjerne følges av en tur på hagesenteret.

Her er det ofte halv pris mot slutten av hagesesongen, og dermed kan høsthagen kompletteres med noe som gulner eller rødmer vakkert. Ikke alle trær og busker kan kunsten:

En del planter får ingen høstfarger. Or, syrin og gullbusk er blant dem som feller grønne blader. Planter som avslutter veksten sent, fordi de kommer fra varmere breddegrader, får gjerne mindre høstfarger enn stedegne planter, sier Lande.

Lønn som fortjent

Planter du en lønn, er du sikret flotte høstfarger dersom været spiller på lag.

Sibirlønn er blant de beste om høsten. Den får fine karmosinrøde, bronsefargede og gule toner, litt ulikt fra plante til plante. Du kan stamme den opp til et tre på 4-5 meter, eller jobbe litt for å holde den nede som en 2-3 meter høy busk, foreslår landskapsarkitekten.

Lønn kjenner man generelt igjen på de flikete bladene, og "nesene" som barn limer på nesa. Viftelønn og japanlønn er to andre mindre arter som er vakre i hagen.

Vunnet mange hjerter

Hjertetreet er ennå ikke blitt så vanlig i Norge, selv om det kom til Vest-Europa midt på 1800-tallet. Mona Lande lovpriser fargene:

Om våren er bladene bronseaktige. Om sommeren grønne, og på høsten kommer først en fin rosarød farge. Så går de over mot fersken og en dus nyanse av gult. Bladene er nydelige når de ligger på bakken også.

Hun mener også at hjertetreets voksemåte er spesielt pen, så alle som har plass til et tre som langsomt strekker seg mot ti meter, bør vurdere dette.

Duften av kaker, brent sukker og jordbær ved bladfall er en særegen bonus. Hjertetreet trives i sone 4 og varmere.

Mange typer rogn, både ville og "tamme", er også blant høstens vakreste vekster, mener Lande.

Strålende hekk

Blankmispel, brukt som hekk eller solitærbusk, er også veldig fin om høsten. Den har gode høstfarger sammen med svarte frukter, sier Lande.

Svartsurbær er en annen velegnet hekkplante med en fin kombinasjon av høstfarger og svarte bær. Men her blir fargeshowet ganske kortvarig. Vil du ha en høyere, men smal hekk som lyser opp om høsten, er junisøtmispel et godt valg.

Over et gjerde bli vanlig villvin flott, med kraftig røde blader dersom været er riktig.

Et annet godt valg er sibirkornell, som både har røde kvister og høstblader. Denne må skjæres kraftig, for det er de unge kvistene som er røde. Den skyter villig fra bakken, tipser Lande.

Fargespill på bakken

Ikke bare hagens vegger og tak, men også gulvet staudene kan slå til med fantastiske farger om høsten.

Bergblomst, med sine store, kjøttaktige blader og rosa forsommerblomster, blir fin om høsten også. Her opptrer rødsjatteringer og grønt sammen. Ikke bruk planten én og én, men i større grupper, råder Lande.

Hun forslår også bispelue som en fin bunndekkende plante med gode høstfarger.

Hvis du vil handle inn nye vekster til hagen nå om høsten, er ofte både prisen og klimaforholdene på din side.

Det er en stor fordel at det ofte er fuktigere i bakken enn om sommeren. Men for sikkerhets skyld bør du plante noen uker før frosten kommer, så treet, busken eller stauden rekker å slå rot. Se også litt ekstra nøye på planten før du kjøper. Lirk av potta og sjekk at rot-tuppene er lyse og fine, sier Lande.

De fleste plantene med potensielle høstfarger bør plantes et sted med en del sol siden det er sola som lokker fram de flotteste rødfargene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.