*Nettavisen* Nyheter.

OL for over 20 millliarder – Oslo får bare 2,7 milliarder av disse

Slik kan en medaljseremoni på Rådhusplassen se ut i et tenkt OL-scenario- Oslo 2022. Foto: Illustrasjon: Oslo kommune

Prislappen på OL og Paralympics 2022 i Oslo vil lande på mellom 21 og 24 milliarder. 2,7 av disse vil bli brukt på byens idrettsanlegg. Altfor lite, mener Marianne Borgen (SV).

Klikk på bildet for å forstørre.

Marianne Borgen(SV) er kritisk til totalbeløpet på en OL-søknad, og hvor lite byens idrettsanlegg og befolkning får igjen til å ruste opp idrettsanleggg. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Klikk på bildet for å forstørre.

Byrådsleder Stian Berger Røsland( H) gleder seg til folkeavstemning om Oslo-OL -søknad i september. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

OSLO: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) la sammen med idrettsbyråd Ola Elvestuen (V) fram planene for OL-søknad «Games in the city-2022» på en pressekonferanse i rådhuset i dag.

President for Norges Idrettsforbund, Børre Rognlien, la tidligere bekymringer til side etter at presentasjonen ble offentliggjort, og formelig hyllet forslag til søknad, som han støttet fullstendig.

– Jeg er glad for at avklaring nå har skjedd. Jeg synes vi bør gi våre barn og barnebarn anledning til å oppleve Ol, sa en fornøyd Rognlien.

Les også: Tysk ros til Oslos OL-konsept

21-24 milliarder

– Dette er en søknad som vil vinne fram lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sa Røsland med optimisme i stemmen.

I hovedtrekk vil brutto gjennomføringskostnader for OL kommer på mellom 21 og 24 milliarder kroner. 7 milliarder i inntekter fra IOC og billettinntekter trekkes fra denne summen, og 14 milliarder kroner står igjen som nettokostnader for folkefesten.

2,7 milliarder kroner skal brukes til å investere i Oslos idrettsanlegg. Marianne Borgen(SV) er ikke fornøyd.

– Det er velig lite i forhold, sier Borgen.

SV har vært skeptiske til en OL søknad i lang tid, og Borgen mener de allerede 130 millionene som har vært brukt på utdredninger kunne vært investert i byens mange slitte idrettsanlegg.

Festtalene til Idrettsbyråd Elvestuen og Byrådsleder Røssland imponerer ikke Borgen.

– Vi må rette et kritisk blikk på såpass dyre OL-søknader, sier Borgen. Et spleiselag mellom stat og kommune må uansett kunne gi mer tilbake til byens innbyggere, i form av nye og bedre idrettsanlegg, konkluderer hun.

Les også: Heiberg hyller Oslos OL-trumfkort

Løft for Groruddalen

I søknaden vil man vurdere å legge deltagerlandsbyen på Økern, Breivoll eller Kjelsrud.

Videre kommer det fram at gjenbruk av Lillehammer Ol- alpinanlegg fra 1994 blir en realitet, mens Norefjell vrakes.

Folkeavstemning for eller mot Oslo-OL holdes 9.september, og da skal det visstnok holde hardt for åat befolkningen sier nei.

– Vi har en så bra søknad for Oslo at det vil være vanskelig å si nei, sa idrettsbyråd Ola Elvestuen på pressekonferansen.

Les også: Hele byen skal brukes under OL

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.