Gå til sidens hovedinnhold

Øl til bøkling

Sildesesongen har en tendens til å utarte mer og mer når det nærmer seg nyttår. Ikke minst for meg.

Og da trives jeg alltid bedre med skummende, godt øl enn med en hvilken som helst vin. Tidvis også med en liten sterk, en. Blant disse har jeg en vedvarende favoritt: 4 Simers Taffel, Arcus, Norge. Kr 164,90/35 cl (Fullsortiment)

Dette er en akevitt som kun har kort fatlagring, derfor forstyrres vi ikke av noen sødmefulle fataromaer. Den korte tiden på fat gir en velsignet polering av alkoholens mest framtredende stikk. Simers Taffel er kraftig krydret; den smaker mye karve og har et tydelig preg av frisk sitrus. Denne friskheten gjør den særdeles velegnet til fet sild.

Selv tar jeg den også med til gravet, raket og røkt fisk av ymse slag. Men unngå å servere den alene: Du trenger noe i tillegg for å slukke tørsten. Her kan du selvsagt nøye deg med vann (med eller uten kullsyre), eventuelt alkoholfritt øl eller lettøl.

Det er ikke alkoholen du først og fremst søker hos et øl-følge, men snarere friskheten.

Dersom du dropper akevitt og heller mot ølet alene, kan du straks tillate deg mer.

Ta gjerne turen til Vinmonopolet og skaff deg 20976 Nøgne Ø Saison, Nøgne Ø, Grimstad, Norge. Kr 60,90/50 cl/6,5% alk (BU)

Dette er et friskt kvalitetsøl med tydelige fruktige aromaer som trekker mot eple, blomster og sitrus. Jeg har selv erfaring med det som følge til mang en fiskerett, som diverse sildemåltid og annen tradisjonell nordisk fiskemat.

Ølet er friskt nok og har høy nok alkohol og fylde til å rense opp i fet og røkt sild, helt på egen hånd.

Dessuten lar det seg kombinere utmerket med Simers Taffel, men merk at dette er en alkoholrik kombinasjon som må nytes på eget ansvar!

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus