*Nettavisen* Nyheter.

Ola (26) er Norges nye dommertalent

KLAR FOR TIPPELIGAEN: Ola Hobber Nilsen er tatt ut til å dømme i Tippeligaen enste sesong. – Mitt langsiktige mål er å bli FIFA-dommer, sier han. FOTO: Rune folkedal

KLAR FOR TIPPELIGAEN: Ola Hobber Nilsen er tatt ut til å dømme i Tippeligaen enste sesong. – Mitt langsiktige mål er å bli FIFA-dommer, sier han. FOTO: Rune folkedal

Ola Hobber Nilsen (26) fra Nordstrand skal dømme i Tippeligaen i 2013.

Klikk på bildet for å forstørre.

DOMMERSAMLING: Her viser han frem diplomet fra UEFA Core

NORDSTRAND: Dommertalentet har gått gradene, og utviklingen til den unge dommeren har vært formidabel. Innsatsen på banen forrige sesong har nå blitt belønnet med at han skal dømme i Tippeligaen i 2013.

– Jeg er veldig stolt. Mitt kortsiktige mål er å etablere meg som tippeligadommer, og jeg gleder meg til kommende sesong, sier Ola Hobber Nilsen.

LES OGSÅ: Vi fulgte Ola Hobber Nilsen i en kamp for tre år siden

Dømt sju kamper

Men det blir ikke en helt ny erfaring for den unge dommeren.

Siste serierunde i 2011 debuterte han i kampen mellom Haugesund og Strømsgodset.

– Det var en skrekkblandet fryd. Vi var et eget team som hadde dømt i Addecoligaen, og alle fikk tillit. NFF tok en stor sjanse ved å gi oss tillit, så fallhøyden var stor. Men vi grep alle sjansen godt, og dommerveileder Terje Hauge sa at vi gjorde en god jobb, sier Nilsen.

Tre dager senere var han også oppsatt til å dømme U23-landskampen mellom Belgia og Italia, en kamp han så langt setter høyest i karrieren.

– Det var stort. Det var veldig spesielt å dra til utlandet og en ny kultur. Opplegget var helt fantastisk og måten vi ble tatt imot på gjorde at vi følte at vi hadde en viktig rolle. Etter kampen vi fikk vi mye skryt, men vi fikk også høre at det var rom for forbedringer, sier han.

I årets sesong har han dømt seks nye tippeligakamper.

– Jeg har vært heldig i år siden jeg ikke har opplevd de aller tøffeste kampene. Men jeg vet at de kommer og da gjelder det å være forberedt, sier han.

Fikk stipend

Under cupfinaleseminaret tidligere i år, hvor han også var toastmaster, ble han tildelt NFDFs utviklingsstipend på 10.000 kroner.

I begrunnelsen står det blant annet: «Vedkommende har tatt Tippeligaen med storm siden debuten tidligere i år og har gjentatte ganger vist å tilegne seg nivået på en usedvanlig kvalifisert måte. Kroppsspråk og forståelse av spillet og spillerne har blitt håndtert utmerket hver gang kandidaten har fått muligheten på øverste nivå».

– Dette var overraskende og gøy. Det er jo dette man jobber for hvert år, og denne prisen gir motivasjon til å jobbe videre, sier Nilsen som begynte å dømme ved en tilfeldighet i 2004.

– Dommerkollega Espen Kallerud overtalte meg til å dømme en kamp og siden den dagen har jeg dømt regelmessig, sier Nilsen.

Men selv om dommeren har fått mye skryt, hender det at han også får negative tilbakemeldinger.

– Jeg har fått medlinger på mail, Facebook og SMS. Men de aller fleste har vært uskyldige, sier han og forteller at han aldri svarer på useriøse tilbakemeldinger.

Taushet er nøkkelen

– Jeg har faktisk opplevd at en sendte meg mail dagen derpå og beklaget kritikken. Så taushet er nøkkelen, sier han.

Dommerkollega i Nordstrand, Tom Henning Øvrebø, opplevde at engelsk presse var utenfor huset hans etter en kamp i Champions leauge.

– Tom Henning er sterk og lar seg ikke påvirke. Han er også et stort forbilde for oss i klubben, og han bruker ofte galgenhumor hvor han fleiper om sine egne feil, sier Ola Hobber Nilsen.

Tom Henning Øvrebø skryter av kollegaen i klubben.

– Han har en veldig god fotballforståelse, og et vesen som er lett å like. Den kombinasjonen er gull verdt.

Den profilerte dommeren er også glad for at en ny dommer er klar til å ta over stafettpinnen etter han.

– Jeg er på hell, mens han er på fremmarsj. Det er utrolig hyggelig at han tar over. I tillegg har vi mange andre unge dommere i klubben, sier Tom Henning Øvrebø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.