*Nettavisen* Nyheter.

Ole Edvard Antonsen: – Jeg elsker førjulstida

Ole Edvard antonsen synes det er noe helt eget med å spille i kirka. – Jeg får mer julestemning i kirkerom enn i kulturhus, forteller han. Foto: FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

For Ole Edvard Antonsen er en juleturné på norsk jord den perfekte oppladningen før svineribba inntas hjemme på Voksenkollen julaften.

Voksenkollen/Frogner: – Jeg har allerede handla inn de første julepresangene. Det er tidlig til meg å være, for jeg er absolutt blant sistedagsshopperne som handler på lille julaften og juleaften. Startkabler til far og slepetau til mor, ler Ole Edvard Antonsen.

Godt å være hjemme

For andre året på rad er den verdensberømte trompetsolisten klar for juleturné på hjemmebane. Allerede i slutten av oktober begynte han å glede seg. Det er derfor han, i mortsetning til mange andre, er så glad i hustrige og mørke november. Jo lenger tid man har å glede seg på, jo bedre. For når desember først har kommet, er den over så altfor fort.

Les også: Godt å komme hemmat.

–Jeg elsker førjulstida og de forventningene som ligger i lufta. For meg en veien like viktig som målet. Å spille konserter hjemme i Norge i adventstida er en opptur på alle måter. Det har absolutt gitt mersmak.

Ingen jul uten

Antonsen kan fortelle at det spesielt er ett innslag han ikke kan klare seg uten når julen først har kommet.

– Jeg må alltid få med meg Sølvguttene klokken fem på Julaften. Det blir jo ikke mer julestemning enn dét. I god tid før de synger julen inn, nærmere bestemt den 8. desember, blir Sølvguttene med på Antonsens julekonsert i Frogner kirke. Siste stopp på turnéen blir 21. desember hjemme i Ris kirke, med Ole Paus på laget.

– Jeg er veldig stolt over å ha med meg både Sølvguttene og Ole Paus på juleturnéen. Jeg har alltid hatt sans for Paus sine underfundige betraktninger rundt ting. Han er en formidler av rang med en lun varme i måten han forteller på. I tillegg er han en fantastisk musiker, skryter Antonsen.

Gjør som Ole Brum

I fjor ga han ut plata Desemberstemninger som spratt rett opp på andreplass over solgte juleplater. Dobbeltalbumet var et resultat av det Antonsen omtaler som ”Ole Brum-metoden”

– Det ble «Ja, takk. begge deler». Jeg klarte ikke helt å velge, derfor laget jeg et dobbeltalbum med både høyreist sakral julemusikk og pepperkakebakstmusikk. På konsertene ønsker jeg å gi musikken en ny innpakning. Det blir litt som å finne opp jula på nytt hvert år, selv om man også skal ta vare på tradisjonen. Man skal ikke tøyse for mye med julesanger alle har et forhold til.

– Har du noen sanger du ikke kommer utenom på en julekonsert?

– Å avslutte med Deilig er jorden er alltid veldig flott. Både sangen og budskapet er sterkt. Også Glade Jul og Det kimer nå til julefest er flotte sanger. Jeg liker klassikerne, forteller Antonsen.

Familiejul

Selv om han begynner å øve inn julesanger allerede i november kan han fortsatt sette på både en og to juleplater også i romjula.

– Merkelig nok blir jeg aldri lei julesangene, men det er deilig å ta pause fra å spille selv. I hele romjula sier jeg nei til alt. Fra lille julaften og fram til nyttår er det familejul. Da senker roen seg.

Ribbe og syv slag

Med en bestemor som var kokk har Antonsen vokst opp med hjemmelaget sylte, pølser og ribbe på julaften. I hjemmet på Holmenkollen er det kona som tar seg av matlagingen.

– Vi rekker ikke å bake alle syv slaga, men det finnes jo mye bra på bakeriet. Svineribba på julaften er det min bedre halvdel som lager. Men jeg er en djevel på å skrelle poteter, ler trompetkongen.

At Antonsen allerede er godt i gang med julegavekjøpene, betyr ikke at han har tenkt like mye over hva han selv ønsker seg til jul.

– Så langt har jeg ikke kommet ennå, men det må jo bli snille barn det da. Selv om jeg er så heldig å ha tre barn som er veldig snille fra før, er det fortsatt det jeg ønsker meg hvert år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.