RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljetank-verstinger i Oslo vest


FORURENSENDE OG DYRT: Stadig fins det alt for mange slike nedgravd i hagene i Oslo vest.
FORURENSENDE OG DYRT: Stadig fins det alt for mange slike nedgravd i hagene i Oslo vest. Foto: Foto: Vann- og avløpsetaten
Over halvparten av huseierne som fyrer med olje i Oslo vest, vurderer å bytte til miljøvennlig oppvarming. Kommunen vil hjelpe med penger og infomøter.

VESTRE AKER/ULLERN: Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker er topp tre bydeler med flest gamle, oljetanker.En spørreundersøkelse ble gjennomført blant 380 oljetankeiere i Oslo av Respons Analyse for Oslo kommune i fjor. Folk i de vestlige bydelene sier de vil bli kvitt oljefyren fordi den forurenser for mye og fordi den har blitt for dyr å fyre med. Mange sier også at olje ikke er fremtidsrettet, og godt over halvparten kjenner til bystyrets mål om et oljefritt Oslo i 2020.

Lekkasje kan bli kostbart

Så mye som én fjerdedel av oljetankeierne i de vestlige bydelene vet ikke at gamle tanker må sjekkes jevnlig av fagfolk, og at status skal meldes inn til Vann- og avløpsetaten.

Men over 80 prosent kjenner til at de selv står økonomisk ansvarlig dersom tanken lekker olje til jord, eiendom, vassdrag eller drikkevann.

– Sjekk tanken for å unngå dyre overraskelser, forsikringen dekker sjelden oljeskader som kunne vært unngått med med god kontroll, sier Jenny Skagestad i Bymiljøetaten – Enøk.

Temamøte og nett

Undersøkelsen viser også at det er manglende kunnskap om fornybar energi. Varmepumpe er det klart mest populære alternativet til oljefyring, over 40 prosent i de vestlige bydelene sier de vurderer det. Men i tillegg har veldig mange sagt at de ønsker jordvarme, som også er en type varmepumpe.

En del småhuseiere ønsker seg også fjernvarme, men kun større bygg som ligger rett ved rørnettet kan koble seg på. Noen sier de ikke vil fase ut oljefyren, fordi de ikke vet hva de skal velge i stedet.

– Vi forstår at det kan være vanskelig å sette seg inn i alt. Derfor har vi laget forbrukernettsiden www.oljefri.no som gir nøytral informasjon om miljøvennlig varme, sier Laila Borge i Naturvernforbundet.

– Her kan man også sende inn et enkelt nettskjema for å få tilbud på ulike varmeanlegg fra kvalitetssikrede tilbydere.

– Vi er glad for at rundt 80 prosent av tankeierne i de vestlige bydelene kjenner til at Oslos Klima- og energifond gir støtte og lån til å gå fra olje til fornybar energi som bioenergi, varmepumpe, fjernvarme og solvarme, sier Jenny Skagestad i Bymiljøetaten – Enøk.

– For å hjelpe folk i gang, inviterer til åpne temakvelder på Lysaker 14. mars og på Kjelsås 18. april hvor huseiere kan få eksperthjelp til å finne miljøvennlig oppvarming som passer for dem, og lære mer om støtten. Se faktaboks!

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere