Olsenbanden lever i beste velgående

Knut Bohwim viser frem et maleri han fikk i forbindelse med Olsenbanden for full musikk. Foto: Andreas Lindbæk

Knut Bohwim viser frem et maleri han fikk i forbindelse med Olsenbanden for full musikk. Foto: Andreas Lindbæk

40 år etter Olsenbanden kom med sin første film, lever filmene videre. Filmenene selges på DVD, vises på TV og man har til og med nyinnspilling med flere Olsenbanden junior filmer. Lokalavisen tok en prat med Olsenbandens far, Knut Bohwim.

Olsenbanden junior: Olsenbanden jr, utenfor Egon resturant i Bygdøy alle. F.V: Fridtjof Tangen (Benny), Oskar Øiestad (Egon), Jonas Hoff Oftebro(Kjell)Foto: Anita Bakk Henriksen

Arne Lindtner Næss: Opprinnelig likte han ikke Olsenbanden.

Olsenbanden aller første film ble spilt inn i 1969 og de spilte inn 13 filmer med originalbesetningen i perioden 1969 til 1984.

Vi begynte hadde innspilling fra mai til midten av juni. Så klippet de filmene i København og hadde premiere uken før skolestart. Dette var helt bevisst siden vi visste at folk var sugne på kino når sommerferien nærmet seg slutten, sier Bohwim.

Filmene hadde ett snitt på 570 000 tilskuere på kino og over 7 millioner har sett filmene på kino, noe som må ansees som en stor prestasjon.

Vi hadde åtte kopier av hver film. Dermed var det kun åtte kinoer som kunne vise filmene. I dag så er jo det over 100 kopier av filmene som vises på kino, opplyser Knut.

Arve og Carsten fra St.Hanshaugen

Knut Bohwim forteller at både Arve og Carsten var oppvokst på St.Hanshaugen.

Arve var sønn av en kjent smed på Hammersborg. Alle visste hvem faren til Arve var. Han startet som sjokoladegutt på Chat Noir. Carsten vokste opp på Fagerborg og han var også russepresident. De to hadde en fantastisk kjemi seg imellom, sier Knut.

(Saken fortsetter under videoen)

Satt hus og hjem på Olsenbanden

Knut Bohwim var medeier i Teamfilm og en kjent regissør på den tiden. Da de skulle lage Olsenbanden fikk de ingen støtte fra norsk filmfond, så han måtte pantsette huset for å få råd til å lage filmen.

Mattis Matisen og meg i Teamfilm var ambisiøse. Vi brukte mye penger på å bygge opp eget studio, kjøpe inn kamera, klippebord, lamper, osv. I tillegg hadde vi seks - sju ansatte. Vi gikk litt imot strømmen på den tiden og det var ikke så lett som det er i dag, sier han.

Selv om kritikerne slaktet filmene om Olsenbanden ble de elsket av publikum og folk strømmet til de aller fleste. Bohwim hadde regien i 12 av de 14 Olsenbanden-filmene. Selv er han glad for at han klarte å bevise at kritikerne tok feil.

Vi fikk elendige anmeldelser av filmene. Olsenbandens første film må ha fått tidenes verste anmeldelse noen gang. Dagbladet skrev at det var en platt og pinelig film, hvor jeg hadde ødelagt skuespillerne som var med, humrer han mens han leser opp anmeldelsen høyt.

Han forteller at det var deilig å vise at anmelderne tok feil.

Fikk vi to på terningen var det full jubel. Da visste vi at folk ville komme. Jeg husker en gang Roald Øyen ringte meg over var nedbrutt etter å ha lest anmeldelsen av Olsenbanden for full musikk. Knut, sa han, dette går til helvete. Vi fikk fire på terningen, ler Knut Bohwim.

Hvorfor er den like populær den dag i dag?

Filmen får ikke et eldgammelt preg siden den er i farger. Skuespillerne har jo blitt folkeeie og ikke minst geografien. Mye av det som var i hovedstaden for 40 år siden er nå borte. Mange ser filmene for å se hvordan Oslo var på den tiden.

Arve Opsahl som Benny

Knut Bohwim husker at han diskuterte ideen om Olsenbanden med Arve, siden han og Carsten Byhring hadde spilt kjeltringer i filmen "Sus og dus" året før.

Jeg sa til Arve at jeg hadde sett for meg han som Benny og Carsten som Egon. Da fikk jeg tilbake: "Jeg er Egon". Og sånn ble det, ler Knut.

Knut Bohwim håndplukket skuespillerne fra øverste hylle i revyscenen.

Arve Opsahl var en kjent standupkomiker på den tiden, mens Carsten Byhring og Aud Schønemann var drevne skuespillere. Harald Heide Steen husker jeg at vi måtte gire opp før han gikk inn i rollen som Dynamitt Harry, mens Sverre Wilberg var en gjennomført skikkelse som Hermansen. Alle levde seg utrolig godt inn i rollene og vi var en samemenssveiset gjeng, minnes Knut.

Liker Olsenbanden junior

Som regissør av Olsenbanden-filmene var det naturlig at Knut Bohwim ble invitert på premierefesten til Olsenbanden junior. Og han likte det han så.

Han syns historiene som blir fortalt i filmene er svært gode og originale.

Jeg er veldig stolt over at filmene blir videreformidlet på denne måten. Det er veldig bra det som blir laget og Arne Lindtner Næss har virkelig fått barna til å spille veldig godt, sier han.

Men han husker også at samme mann ikke likte Olsenbanden da den kom i begynnelsen av 70-årene.

Han var en radikal skuespiller som ikke var begeistret for Olsenbanden. Men han spilte i en av filmene våre, men han sa han kun gjorde det for pengene. "Heldigvis brukte jeg solbriller, så ingen kjente meg igjen" husker jeg han fortalte meg i ettertid, ler Knut.

Godt samarbeid med politiet

Under innspillingen av filmene hadde de med ekte politi og Knut sier at det var rift blant de for å få være med.

Det var mange som var nysgjerrige når vi spilte inn filmene. Derfor stilte politiet velvillig opp for å holde menneskene på avstand. Da vi filmet på 17.mai hadde vi for eksempel kun satt opp noen kameraer og de tre gikk i folkemengden uten at de visste at vi spilte inn, sier Knut.

Innspillingen foregikk også ofte i politikontorene på Grønland politistasjon.

Politiet elsket å vise seg frem. Det var ofte stor pågang av frivillige politimenn som ønsket å være med på innspillingen, sier Knut

Tre Olsenbandenhistorier

Knut Bohwim har en drøss med historier fra tiden de laget Olsenbanden, men han vil ikke avsløre altfor mye. Men Østkantavisa fikk allikevel noen gode historier som vi vil dele med våre lesere.

På settet var det et fantastisk samhold og alltid litt småerting. Spesielt gjaldt dette Carsten og Arve. Jeg husker at Carsten hadde en fantastisk hukommelse og han fant derfor ut at han ikke trengte å lese manus. Da var Arve etter han med en gang og sa han måtte gjøre leksa si, sier Knut.

I en av filmene skulle Arve Opsahl druknes, men banden klarte å redde han. Men scenen gikk ikke så bra.

Det var en kjølig dag da vi skulle ta det opptaket. Carsten sin oppgave var å gi Arve skoene som lå i jordmorveska når han kom opp av vannet. Men hver gang han kom opp av vannet klarte ikke Carsten å få opp vesken. Tredje gangen tippet det over for Arve og han sa at han måtte se å få opp den veska. Da svarte Carsten: "Hehe, jeg er for faen med skuespiller, ikke skomaker", ler Knut.

I en av filmene skulle Arve være i en vinduspussemaskin på SAS-hotellet. Da de var ferdig med scena tok hele gjengen lunch. Problemet var at de hadde glemt igjen Arve.

Han satt der alene uten å kunne gjøre noe mens vi spiste lunch. Jeg skal love deg at det ble leven når vi kom tilbake, mintes Knut.

Dessverre så finnes det ikke noe ekstramateriale til Olsenbanden filmene.

Vi måtte klippe vekk mange scener. Men vi hadde ikke råd til å ta vare på dem, så vi måtte filme over det vi hadde. Dette var veldig synd, siden det skjedde utrolig mye artig som vi ikke kunne bruke. Det hadde blitt en hel film, avslutter Knut Bohwim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.