Om Balaklava, baklava, luer og hetter

Kommentar til leserinnlegg av Bjørn Bovim "Baklavalue/Finlandshette" i Ullern Avis/Akersposten, 16. november.
Forfatteren er så opptatt av å beskytte (finlands)hetten, at det går på bekostning av luen. Han som oppfordrer til å bruke ordbøker, burde sjekke dem selv.

Luen fikk sitt navn etter en by Balaklava på Krim-halvøya (nåværende Ukraina), 12 km sydøst fra Sevastopol. Den var en av de eldste byer i Europa, i september 2004 feiret den sitt 2500-års jubileum. Nær dagens Balaklava var det tauriske og greske bosettinger. Det sies at Homer beskriver Balaklavabukten i "Odysseen" som "lestrigonernes" (dvs. strandrøvernes) havn". Fra 1380 i nesten hundre år var Balaklava under Genovesisk styre, siden 1475 overtok tyrkere i nesten tre hundre år. Tyrkere kalte byen "Balyk Yuv" (tyrkisk for "fiskenett"). Dagens Balaklava er en forvanskning av dette navnet.
Etter krigen med Tyrkia i 1778 kom byen til Russland. I 1787 opplevde den besøk av Katarina den store. Siden 1957 har Balaklava vært innlemmet i storbyen Sevastopol.
Balaklava ligger i dalen ved en pittoresk bukte med en 1,5 km lang vik som ligner på en norsk fjord med et trangt innløp. Under Krimkrigen (1854-1856) landet den britiske hær i Balaklavabukten og der var deres militærleir. Balaklavaslaget fant sted i oktober 1854 mellom allierte styrker av Storbritannia, Frankrike og Tyrkia på den ene siden, og Russland på den andre. Derfra begynte den 60-tusen stor allierte hær den 349 dager lang beleiring av Sevastopol. I løpet av den tiden fikk de sjansen til å oppleve både sterk vind og kulde. Da fikk de god bruk for en ny lue som ble laget til britisk hær og etter krigens slutt ble kjent i hele Europa.
Opprinnelig var plagget strikket og ble brukt som underhjelmsplagg, det er felles med finlandshette. På engelsk fikk det navnet "Balaclava helmet". Balaklavaluen dekket hode, halsen og nedre del av ansiktet og var beregnet på å brukes under hjelm og beskytte mot vind og kulde.

Navnet Balaklava kom til Norge ikke bare med luen. Hvis man besøker Gamle Frederikshavn, vil man se både Balaklava Restaurant og Balaklava Gjestgiveri. Det fortelles at det var en gang et voldsomt slagsmål ute i gaten og soldater som nylig kom fra Krimkrigen ropte ut: Dette er jo verre enn slaget ved Balaklava! Etter den dagen hadde huset, og senere hele kvartalet, fått navnet Balaklava.
Moderne balaklavaluer produseres fortsatt i den opprinnelige formen. De har blitt populære for jakt, fiske, sport (sykkel, alpin osv), og er veldig populære hos ungdom i mange land. Nå produseres det i stretch kvalitet, i fleece, forskjellige sammensetninger av syntetiske materialer. Balaklavaluen blir laget for forskjellige yrkesgrupper for å beskytte mot kulde, flammer og metallsprut., bl. a. for brannmenn. Denne luen tjener sitt formål den dag i dag.

Balaklavaluen burde ikke ha noen negativ konnotasjon. Å kalle balaklavalue for 'et trehullet hodeplagg som brukes av kriminelle' er en like feil benevnelse som å kalle den finlandshette. Derfor fortjener balaklavaluen like mye som finlandshette å slippe å bli innblandet i kriminelle handlinger.

Og den som skal ha baklava, den må på restaurant fordi baklava er en veldig god og søt rett, som brukes stort sett som dessert, men det er en hel annen historie.

Elena Torgersen
Historiker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.