*Nettavisen* Nyheter.

Om Frigg og sånt: Frigg er digg

Det er en stor utfordring i dag å skape lokal tilhørighet hos de unge, også de som bor i bydelen vår. Amerikansk populærkultur er hakket vassere enn vår egen Margrethe Munthe og hennes "nei, nei gutt, dette må ta slutt"-moralisme.

Men det er håp også her. Da jeg trente poden min og lagkameratene hans i Frigg 96 på Marienlyst skole, spilte vi alltid five-a-side mot slutten av treningene. Da podene skulle velge navnet på laget sitt var det alltid Arsenal, Man U, Real Madrid, Barcelona, Milan eller til nød Liverpool som var gangbart. Helt til jeg spurte dem om de visste hvilket norsk lag som har slått selveste Arsenal. Det ble stille. Ingen visste at Egil Drillo Olsen skåra da Frigg slo Arsenal 1-0 på Ullevaal stadion i 1973. Og Arsenal kom ikke til Oslo som en bakgårdsklubb på vei opp. De hadde akkurat vunnet "the double". Etter den gang ville alle plutselig spille på Frigg, også når de kunne velge fritt mellom alle verdens kuleste fotballklubber.

Det er gått over 100 år siden noen guttunger på Møllergata skole stifta Frigg i Herman Foss gate på St. Hanshaugen. Over førti år siden Frigg samla 23.000 tilskuere på Bislett i NM-kamp med Bodø Glimt. På 60-tallet ble Frigg nr. fire hele fire ganger i den øverste divisjonen. Den gang var fotball sosiologi og Mr Frigg Per Pettersen, med 35 landskamper, sa til jubileumsårboka i 2004 at fotball i gatene ble redningen for alle gutta i strøket når familien bodde på ett rom og kjøkken.

Siden den gang har Frigg blitt borte fra bevisstheten til folk som bor her i Friggland, bare gjenfunnet i Lars Saabye Christensens oppvekstromaner "Gutten som ville være en av gutta" og "Beatles". Kåres tobakk øverst i Thereses gate, der gutta betalte medlemskontigent, er borte.

Men tro ikke at fotballdrømmen er borte i Friggland. En ny generasjon av førtiser stiger ut av SUV'en sin og inn i klubbhuset, som trenere og lagledere i de aldersbestemte lagene. Bankebrettgenerasjonen til Erlend Loe er lei av å ikke delta, og vi stormer fram med like stor iver som Gerhardsen-ungdommen i sin tid. Dugnadsånden er tilbake. Frigglandet har endelig våknet igjen etter lang dvale.

Frigg er det eneste bylaget Oslo har. Frigg var storklubben som ble stor klubb, som nå igjen skal bli storklubb. Følg oss på veien videre.

Erling Fossen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag