RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VAKKERT NABOLAG: Botanisk Hage er et av stedene for hendelser i Håvard Syvertsens siste bok Det Håndgripelige.
FOTO: ELLEN RØNNING
VAKKERT NABOLAG: Botanisk Hage er et av stedene for hendelser i Håvard Syvertsens siste bok Det Håndgripelige. FOTO: ELLEN RØNNING

Om livsglede, sorg og umulige valg

Forfatter Håvard Syvertsen har brukt nærmiljøet sitt rundt Kampen, også kjent som Gerhardsenland, som scene for deler av sin siste roman «Det håndgripelige».

BOTANISK HAGE: Boka tar opp noen av de store temaer i livet, som kjærlighet og sorg, lykke og tap, liv og død. Og ett litt mindre sentralt tema, i hvert fall for de fleste av oss, nemlig sykling.

En pasjon, Syvertsen?

–- Å ja, veldig glad for at du tar opp det! Jeg var tidlig klar over at i denne boka skal jeg søren meg skrive om sykling generelt og Tour de France spesielt. Jeg er ikke videre sportsinteressert, men sykling har fascinert meg siden tidlig barndom. Estetikken i syklene, draktene – jeg konkurrerte som landeveisrytter i ungdommen, og er i dag en glad fritidssyklist.

Det glimter til i øynene hans når han fortsetter:


– Og Tour’en har jeg opplevd, med innkomsten på en fjelletappe i 2005 som høydepunkt. Det siste året Lance Armstrong vant sammenlagt. Men fjelletappen vant han ikke.

Umulige valg

Sykling fungerer som et bakteppe for flere av de store og dyptgripende hendelser og prøvelser bokas tre hovedmenn må håndtere.

Felles for dem er at de har så griseflaks å oppleve den store og gjensidige kjærligheten.

Den samme kjærligheten er det som påfører dem størst sorg. Men det er ingen mørk bok Håvard Syvertsen har skrevet, derimot en fortelling om mennesker med mye livsglede.

Men hovedpersonen stilles også overfor et umulig dilemma da hans beste venn blir livstruende kvestet i en ulykke.

Løfte frem det gode

– Jeg er glad for å høre at livsgleden kommer frem i denne boka, det har vært et mål for meg, sier Syvertsen.

– Min forrige roman, «Det skal nok gå alt sammen, men hvor hen», er ganske mørk og innadvendt. Slik er jo livet til tider, men det er så mye annet også. Og alt dette andre ville jeg ha med i denne boka. Sorg og savn skal ikke fortrenges, men det er viktig å løfte frem det gode.

Håvard Syvertsen er opprinnelig fra Kongsberg, men han har alltid likt Oslo, og Kampen er et utmerket sted å bo, forteller han.

Forfatteren rusler ut porten fra Botanisk Hage, myser utover byen og nabolaget sitt, og sier:

– Man kan vel ikke si at Oslo er vakker, men det er sannelig mange fine steder i denne byen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere