Om rett og moral

Journalist Ellen Rønning

Journalist Ellen Rønning

Det har vært en tøff og kald inngang på det nye året for mange. Her i redaksjonen har nærkontakt med gatefolkets hverdag gjort at vi, i hvertfall for en stund, lar være å klage over bagatellmessig ubehag ved kulda. Vi er jo ikke skamløse heller...

Det var innblikk i en brutal hverdag mine kolleger Hege og Andreas fikk på sin vandring gatelangs med Fransiskushjelpen forrige uke. Bostedsløse rusavhengige har det fryktelig tøft nå. Den fysiske kulda legger ytterligere byrder på skuldre som er så tynget fra før, allikevel synes mange at kuldegradene er mindre truende enn hospitslivet, der vold og ran er daglig kost. De finner det tryggere å overnatte i containere og parkeringshus.

Fransiskushjelpens største ønske er en høyblokk med låsbare smårom som inneholder seng,dusj,toalett og altså en dør som kan låses. Er ikke dette et ganske beskjedent ønske, som vil gjøre nettene og dermed livet langt lettere for de aller svakeste? De som ikke orker å kjempe for egen sak, og som ikke kjenner egne rettigheter. Det høres ut som et tilbud som kan gi mye lindring for pengene.

Samtidig som møtet med tøffe skjebner på gata skulle fordøyes slapp sladdernyheten om Stein Erik Hagens miljøvennlige dypdykk i kommunekassen. Varmepumper til oppvarming av småslottet i åsen bak hoppbakken kostet kommunen 180.000 kroner i støtte. Hagen er en mann som så absolutt kjenner sine rettigheter, og vet å benytte dem. Han har overhodet ikke gjort noe galt. Det er bare det at kommunal støtte til boliger til flere ti-talls millioner smaker så surt. Og det er jo ikke slik at det er en plikt å søke og motta en kommunal støtte man så absolutt ikke behøver. Pengene kommer fra samme kilde som skal holde liv i bostedsløse og andre som virkelig sliter.

Det er selvsagt desverre ikke slik at Hagens kommunale støtte ville tilfalt gatefolket hvis han avsto fra denne «hjelpen», men alle monner drar, selv 180 000 kroner... Litt raushet overfor fellesskapet hadde kanskje vært på sin plass? Raushet har jo ord på seg for å være smittsomt også. Det er en smitte vi tar imot med åpne armer.

Forøvrig ønskes alle et riktig godt nytt år , gi plass til varme og omtanke, så går tiden fram mot våren fortere.

Jeg gleder meg til april!

Ellen Rønning
Journalist, Østkantavisa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.