RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Omdirigerte NASA-satellitt over Kjelsås


5. klassingene rundt «isbreen», og med papir over hodet. Foto: Teknisk museum/Utlån
5. klassingene rundt «isbreen», og med papir over hodet. Foto: Teknisk museum/Utlån
60 5. klassinger fra Disen stod med armene i været, mens en satellitt fra NASA fløy over dem for å registrere stråling.

KJELSÅS/DISEN: Det hele skjedde utenfor Teknisk Museum på Kjelsås tirsdag 20. mai på slaget klokken 12.19. Elevene fra Disen skole, som hadde laget sin egen «isbre» et papirflak på 15 ganger 15 meter, stod og kikket mot himmelen.

Albedoeffekten

I perioden 15.-24. mai har 21 vitensentre i hele verden engasjert skoleelever som deltakere i et «Albedoeksperiment» for å måle stråling fra en hvit flate, forteller lederen for vitensenteret på Teknisk Museum, Jan Alfred Andersson.

Albedo er et mål på refleksjonen til en flate eller et legeme. Nysnø og is har høy albedo, opp til 90 prosent, mens havoverflaten har lav albedo. Gjennom å reflektere solstrålene spiller pol-isene en stor rolle i forhold til å regulere temperaturen på jorda. Isen i polområdene fungerer som enorme speil ved å reflektere sollyset.

Når isen smelter, absorberes sollyset av havet og landmassene, og temperaturen på jorda øker. Dermed smelter isen raskere og enda mer av sollyset tas opp. Denne prosessen er selvforsterkende og påvirker klimaet på hele kloden.

Klima-stunt

Gjennom kontaktnettet vi har etablert, spesielt som følge av Klima X-utstillingen, fikk vi forespørsel om å delta i NASA-eksperimentet. Det er et stort prosjekt, med tanke på at tre NASA-satellitter blir omdirigert for å ta bilder og målinger, blant annet over Kjelsås, sier Andersson.

Formålet med eksperimentet, som er utviklet i samarbeid med International Action on Global Warming (IGLO) og romfartsorganisasjonen NASA, er ifølge Andersson å skape interesse rundt klimaspørsmålet og polarforskning.

Den reelle effekten av elevenes «isbreer» er heller usikker. Om vi kan se noen endring i albedoeffekten over Oslo eller Canberra disse dagene vil tiden vise, sier lederen av Vitensenteret, og legger til at det skyede været nok begrenset satellittens mulighet til å ta gode bilder.

Uansett, dataene som ble samlet inn av satellittene om reflekteringen av lys, presenteres på Science Centre World Congress i Toronto, Canada 16.-20. juni.
Og kanskje vil det vise seg at lysstrålingen fra Kjelsås var ekstra sterk akkurat denne tirsdagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere