*Nettavisen* Nyheter.

Omsorg+ til de eldste

Byråd Sylvi Listhaug da hun åpnet byens første Omsorg+ på Myrer i Nordre Aker i 2009. Før åpningen av nye boliger i bydelene Grünerløkka og Sagene, strammes tildelingskriteriene inn. Foto: ARKIVFOTO: Anders Jørstad

Nordre Aker og Ullern og var først ute med «Omsorg+»-boliger. Nå følger Sagene og Grünerløkka.

OSLO: I 2009 ble det åpnet «Omsorg+»-boliger i bydelene Ullern og Nordre Aker, og i år skal det åpnes boliger både i Bydel Grünerløkka og Sagene. Innen utgangen av 2011 vil 400 boliger være klare til bruk, og målet er å nærme seg 1000 boliger innen 2015.

Skal gi mer trygghet

Målgruppen i byrådets forslag til forskrift er eldre over 67 år som har behov for et botilbud med større trygghet, aktivitet og muligheter for sosialt fellesskap. I tillegg til utrygghet på grunn av sin nedsatte funksjonsevne kan eldre også få tildelt «Omsorg+»-bolig på grunn av ensomhet i nåværende hjem.

– Omsorg+ ble lansert fordi vi så behovet for et tilbud til eldre som var for friske til å bo på sykehjem, men likevel følte seg utrygge hjemme, sier Sylvi Listhaug, byråd for helse og eldreomsorg (Frp).

Omsorg+-boligene har døgnbemanning, aktivitetssenter og middagsservering hele uken, og skal gi eldre med nedsatt funksjonsevne et alternativ til sykehjem, sier Listhaug.

LES OGSÅ: - Føler meg som pakkepost

Alderskrav på 67 år

Byråden forventer stor pågang med søknader om Omsorg+-boliger, og tilbudet rettes derfor mot de eldre som trenger det mest. Byrådet foreslår et generelt alderskrav på 67 år, med en minstealder på 60 år. Ektefeller og samboere har mulighet til å bo sammen med en partner som oppfyller grunnkravene, men må være over 60 år.

– Dette tilbudet er spesielt ment for å dekke behovet til mange eldre som føler utrygghet i eget hjem, og vi ønsker derfor å ikke åpne boligene for alle aldre. Vi foreslår en forskrift som sørger for at de som trenger ordningen mest får tildelt Omsorg+ boliger, sier Listhaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.