RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Omsorgstilbudene må styrkes

Hva er omsorg? Det mennesker i større grad følte for hverandre før i tiden, vil noen svare. I dag er det ikke bare blitt profesjonalisert; det kan dessuten synes som om noen politikere er mer opptatt av fagbevegelsens interesser enn av tilbudet til dem som fortsatt trenger omsorg. Er det sosialdemokratisk? Alle politiske partier kjemper om å være opptatt av dette, men det er likevel vesentlige forskjeller mellom hva partiene vektlegger.
Innholdet i tilbudene må tilpasses dem som trenger bistand og omsorg. De kan ha medfødte lidelser, være ofre for ulykker, ha sosiale tilpasningsproblemer, eller være gamle og etter hvert syke - eller mette av dage. Kort sagt de er mennesker med svært forskjellige behov.
Nettopp dette faktum er viktig for Høyre. "Kalkulator-stempelet" som politiske motstandere er så rause med, og som er så uproduktivt å imøtegå, skal ikke få fjerne oppmerksomheten fra sakens kjerne; omsorgstilbudene må styrkes i årene som kommer. Dette er viktig, og det er bare å erkjenne at vi ikke er kommet dit vi skal enda.
Venstresiden fokuserer på konkurranseutsetting som ène og alene et spørsmål om begrepene "billig" og "profitt". Høyre ser muligheter for et mer variert tilbud, med en minstekvalitet i bunnen, og med en kostnad som står i forhold til innholdet. Ikke nødvendigvis det billigste tilbudet, men konkurransedyktig. Og tilpasset brukerne.
Den politiske utfordringen består i å definere innholdet i tjenestetilbudet, hente inn tilbydere i egne eller andres rekker og levere et kvalitetssikret og individtilpasset tilbud til brukerne. "Bestemor" (les: alle som har behov for omsorg, hjelp og støtte) er ikke på anbud, men Høyre vil at hun eller de som vil hennes beste skal kunne velge mellom personlig tilpassede tilbud. Et mangfold av tjenestetilbydere vil kunne bidra til dette. Arbeiderpartiets partisekretær ser det tvert imot som saliggjørende at tjenestene leveres av kommunenes egne ansatte. Det er LØSNINGEN. "Bestemor" er faktisk privat Martin Kolberg!, - hun er ingen "bevegelse".
Ideologiene er forskjellige; For Høyre handler det om individenes ulikheter og rett til å velge, i motsetning til venstresidens definisjon av "klasser" der de omsorgstrengende er blitt en ny som skal bli lykkeligere med årets Landsmøtetilbud. Økonomi vil alltid ligge som en begrensende faktor. Selv SV-lederen har i regjering måttet ta frem kulerammen opptil flere ganger. Fremtiden krever utvilsomt styrket innsats, men høstens kommunevalg handler i tillegg om hvilken politikk som best tar hensyn til de omsorgstrengendes forskjellige behov.
Carl Christian Blich
Bystyrekandidat (Oslo Høyre)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere