*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker ikke å bistå romfolket

Her bodde romfolk i Husebyskogen, før Rusken og kommunen ryddet området. Foto: Arkivfoto: Vidar Bakken

Oslo byråd sier nei.

RÅDHUSET: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) melder at byrådet ikke kommer til å bistå romfolk som ikke klarer å forsørge seg selv.

– Vi kommer ikke til å bistå romfolk som ikke klarer å forsørge seg selv med mat, soveplasser og toaletter. Romfolkets situasjon er vanskelig, og vi står overfo rmange utfordringer, sier Røsland.

LES MER OM ROMFOLK I OSLO HER

Han mener allikevel at Oslo ikke bør føre en politikk som gjør byen attraktiv for tiggere.

Majoriteten av romfolket er i Norge på et såkalt turistvisum. Med dette visumet kan personer fra EU-/EØS-land lovlig oppholde seg i Norge i 90 dager dersom de klarer å forsørge seg selv.

Men klarer de ikke å sørge for nødvendig omsorg, som et sted å bo og mat, plikter norske myndigheter å gi romfolket denne bistanden – inntil de kan forlate landet..

– Hvis vi legger til rette for tiggere ved å ha overnatting og matutdeling, vil det komme flere. Det er allerede en økende tilreising til Norge, og jeg ønsker ikke å bidra til at Oslo blir Europas tiggerhovedstad, sier Røsland.

Men han understreker at de ikke ønsker å stenge noen ute.

– Alle må ha anledning til å komme til Oslo og besøke byen, men det er under forutsetning om at man tar vare på seg og sine. Vi ønsker ikke å styre hvem som kommer til Oslo og ikke, men hvis man kommer hit og ikke kan ta vare på seg selv, vil man bli sendt hjem, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag