*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker ikke luftkabler

Byråd Jøran Kallmyr (Frp).

Byråd for miljø og samferdsel Jøran Kallmyr sier at nye kabler normalt skal ned i bakken.

NORDSTRAND: Kallmyr forklarer at regelverket gjør at kommunen kan pålegge selskapene å legge nye kabler ned i grøft.

Dette gjelder altså for nye prosjekter, vi kan ikke pålegge noen å legge ned allerede eksisterende luftkabler, sier byråden og sier at det overhodet ikke er ønskelig at villaområder i hovedstaden skal lesses ned av kabler.

Nye kabler skal normalt i bakken, med mindre det blir uforholdsmessig dyrt. Det gjelder jo helst områder utenfor Oslo som ligger ukurant til og hvor det er få abonnenter, sier byråden og legger til:

Vi kan ikke lage regler som er så rigide at folk som bor i marka ikke kan ha bredbånd. Men vi har anledning til å grave dem ned og i Oslo er det så stor befolkningstetthet at det ikke skulle være noe problem.

Vanskelig å samkjøre

Byråden bekrefter at det finnes en database som gjør det mulig å samkjøre ulike prosjekter.

Men dette er ikke alltid så enkelt å få til. Problemet med slike spleiselag, er at ofte synes selskapet det er bedre å ta kostnaden selv fremfor å legge forholdene til rette for konkurrenten, sier Kallmyr.

Han legger til at det heller ikke alltid er lett å samkjøre prosjekter tidsmessig.

Men kommunen kan selv tilby selskaper å legge ned luftkabler i forbindelse med nye veiprosjekter.

Når kommunen likevel tar kostnaden med å grave opp veien, kan vi tilby selskaper å legge ned sine kabler. De vil jo da få det billig, sier han.

Meld ifra

Byråden oppfordrer folk til å melde ifra til Hafslund om det skulle være kabler som henger langt ned eller om det er mistanke om at kabler ikke lenger brukes.

Det kan jo være at noen av luftkablene er inaktive og at man bare ikke har fjernet dem. Da bør man melde ifra, avslutter Jøran Kallmyr.

Annonsebilag