*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker mer flerkulturell hverdag

10.klassingene ved Nordberg ungdomsskole mener det ikke hadde gjort noe om skolen hadde tatt inn flere minoritetsspråklige elever. De ville ikke merket noe forskjell. Fra venstre: Harriet Hauge, Nikita Kaupang, Celine Jørgensen, Simen Selboskar og Pernille Strand. Foto: Foto: Kristine Sletten

En fersk rapport fra Utdanningsetaten viser at antall "minoritetsskoler" i øst er i økning. I Oslo vest derimot går minoritetstallene nedover, eller står helt stille.

NORDBERG: Nordberg ungdomsskole består av 604 elever. Kun 13,6 prosent av elevene har et annet morsmål enn norsk. 10.klassingene ved skolen mener dette ikke har noen betydning.

– Jeg har ikke tenkt noe særlig over at det er så få som ikke er helt norske her. Vi ser likt på alle, sier Celine Jørgensen.

– Ja, her er vi alle like, samstemmer Simen Selboskar.

SE OVERSIKT OVER ALLE BYENS SKOLER HER

Ville ikke merket forskjell

Osloskolen har i dag en andel minoritetsspråklige elever på 40,7 prosent. Andelen har økt svakt sammenlignet med forrige skoleår, da den lå på 40,6 prosent, skriver Dagbladet.

I Oslo vest har ni skoler mer enn 90 prosent elever med norsk som morsmål.

Elevene ved Nordberg påpeker at det bor få minoritetsspråklige familier i området, og kan dermed forstå at tallene er lavest i vest.

– Jeg tror faktisk ikke jeg hadde merket noen forskjell om det hadde vært flere elever med ikke-norsk bakgrunn her uansett, sier Pernille Strand.

Ingen hemmelighet

Oslo har 56.500 grunnskoleelever. 23.000 av elevene tilhører språklige minoriteter, og 16 av Oslos skoler er nesten rene minoritetsskoler, med over 80 prosent minoritetsspråklige elever.

Dette viser tall fra Utdanningsetatens rapport.

– Det er jo ingen hemmelighet at jo nærmere øst du kommer, jo oftere ser du folk med ikke-norsk bakgrunn. Det er ikke noe stort tilfelle i dette området, men vi hadde ikke hatt noe i mot om flere kom hit heller, fortsetter Selboskar.

Skolene med færrest minoritetsspråklige elever ligger enten i vest eller på Nordstrand og har en andel på mellom 2 - 20 prosent de aller fleste stedene. Bekkelaget skole er skolen med lavest andel minoritetselever (2,6 prosent).

LES OGSÅ: - Her er folk fargeblinde

Åpne for endringer

Elevene ser ut til å være enige i påstandene de alt har kommet med. Nordberg fremstår heller ikke som en skole med mye mobbing, og elevene mener ikke dette kommer til å forandre seg dersom skolen skulle ta inn flere minoritetsspråklige elever.

– Mange tror kanskje det vil bli mer vold og kriminalitet med flere innvandrere på ett sted, påpeker Harriet Hauge.

– Men hvor rasistisk er ikke det da? fullfører Jørgensen.

Det ser ikke ut til at dette er noen stor debatt blant elevene på Nordberg. Men de er åpne for endringer om en mer flerkulturell skolehverdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.