Ønsker mer synlig politi

Etterforskningsleder Inge Sundeng (f.h.), stasjonssjef Gro Smedsrud, samfunnskontakt Gunnar Aasgaard og analytiker Espen Lutnes var lydhøre for kjøpesentrenes ønsker og behov.

Etterforskningsleder Inge Sundeng (f.h.), stasjonssjef Gro Smedsrud, samfunnskontakt Gunnar Aasgaard og analytiker Espen Lutnes var lydhøre for kjøpesentrenes ønsker og behov.

I forrige uke møttes bydelens kjøpesentre og politiet på Manglerud for å styrke samarbeidet mot kriminalitet.

Samarbeid: Rune Enge (f.h.), Peter Thelin, Hans Olav Nordland, Maria Fjellheim, Marianne Jakobsen, Mona Bråten, Ove Hansen og Shahid Faroog kom med innspill til politiet.

MANGLERUD: Hensikten er å utveksel erfaringer og få oversikt over hvordan det står til på sentrene, sier stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon.

Torsdag stilte Smedsrud sammen med samfunnskontakt Gunnar Aasgaard, analytiker Espen Lutnes og etterforskningsleder Inge Sundeng i møte med representanter for de syv kjøpesentrene i bydelene.

På møtet ble det presentert statistikk, sett på trender og rutiner. Politiet informerte om hva de gjør og ba om innspill på hva de kan bli bedre på.

Kjøpesentrene er denne kretsens Karl Johan, det er der folk ferdes, sier Gro Smedsrud.

Naskeri og skadeverk

Kjøpesentrenes største utfordringer er naskeri, skadeverk og en økende trend med grovt ran av eldre. De eldre blir da gjerne observert mens de tar ut større pengebeløp, for så å bli ranet på sentrene, på vei hjem eller i oppgangen hjemme.

Alle sentrene har egne vektertjenester og disse tar mange naskere på fersken. Selv om mange saker blir anmeldt er det trolig store mørketall.

Det er Bryn senter, Manglerud senter og Senter syd som er mest utsatt for nasking.

Hva ønsker dere av oss? spurte Gro Smedsrud representantene for kjøpesentrene.

Synlighet, kom det kjapt fra Mona Bråten som er senterleder for Oppsal og Holmlia. Og hun fikk støtte fra de andre deltakerne på møtet.

Politiet er så lite synlige at de gangene jeg ser dem regner jeg med at det har skjedd noe kriminelt, sa Rune Enge fra Manglerud senter.

Gro Smedsrud innrømmet at politiet er for lite synlig, og politiet vil nå forsøke å endre rutinene for å bli mer synlig på sentrene.

Patruljene våre skal parkere og gå inn på alle sentrene hver dag, sier Gunnar Aasgaard.

Sløser ressurser

Daglig går det ransalarmer i Oslo. Kjøpesentrene i våre bydeler er i all hovedsak skånet for ran.

Noen av alarmene er reelle, mens mange skyldes at betjeningen har kommet borti knappen ved et uhell. I forbindelse med avlysning av slike alarmer skal personalet oppgi en kode. Men politiet opplever stadig at mangelfullt opplært personale ikke kan rutinene.

Det er mye surr og rot i forbindelse med ransalarmer, vi bruker mye ressurser uten at det er ran fordi ansatte ikke kjenner rutinene, sier Gunnar Aasgaard som ba sentrene bedre opplæringen og informasjonen om dette til butikkene.

Kjøpesentrene og politiet vil i fremtiden møtes en gang i året for å utveksle erfaringer og se på rutiner for å redusere kriminalitet knyttet til kjøpesentrene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag