*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker nye løsninger på Haugerud

Området består av Haugerud senter, en parkeringsplass, en barnehage og en liten park. I det sydøstre hjørnet av studieområdet ligger den lokale kirken og nord for området ligger skolen, fotballbanen og tennisbanen. T-banen ligger i tilknytning til senteret og områdene rundt består stort sett av boliger. Foto: Oslo kommune

I arkitektkonkurransen Europan 10 inviteres Europas unge arkitekter til å gi Haugerud senter ny utforming og nytt innhold.

ALNA: Gjennom Groruddalssatsningen er opprustning av lokale sentre og tilrettelegging for flere og bedre møteplasser og uterom et satsningsområde for kommunen.

Dette er en del av Groruddalssatsningen. Og som grunneier er Oslo kommune i posisjon til å gjøre noe. Vi samarbeider med senterets grunneier, slik at vi kan se på et større område og gi et løft til stedet sammen. Det er viktig å se på helheten, sier kommunikasjonsrådgiver Ninja Sandemose i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Sandemose håper Europan 10 vil gi noen fremtidsbilder som gir grunnlag for engasjement blant innbyggerne i utviklingen av lokalmiljøet.

Hensikten er å få fram noen ideer som kan skape utgangspunkt for debatt og engasjement for hva senteret skal være, sier hun.

Satser på unge og gamle

Oslo kommune etterspør nå nye, utradisjonelle løsninger. Derfor tar konkurranseprogrammet utgangspunkt i Bydel Alnas og sentereierens sammenfallende visjon om å satse på unge og eldres behov på Haugerud.

I og med at vi ikke ønsker en tradisjonell kjøpesenterløsning er hensikten å se på aktiviteter og møteplasser spesielt for yngre og eldre mennesker. Vi vet at det finnes et behov for disse gruppene, sier Sandemose.

Finnes det eksempler på vellykket byutvikling som følge av Europan-konkurranser?

Vi har hatt en tilsvarende konkurranse på Grorud senter, hvor vi fikk et godt vinnerutkast utarbeidet av tyske arkitekter. Planarbeidet starter i april og forventes innsendt til Plan- og bygningsetaten i løpet av 2009.

Unge arkitekter

Europan er en europeisk arkitektkonkurranse for arkitekter under 40 år som arrangeres for 4. gang i Norge. Annet hvert år deltar over 60 byer i 20 europeiske land med tomter og byområder som skal utvikles, og opptil 9000 unge arkitekter bidrar.

Norge deltar med tomter i byene Oslo, Trondheim og Vardø i Europan 10. Til sammen har 15 norske byer deltatt i Europan.

Europan har etter hvert blitt et viktig element i byutviklingsdebatten i Norge. Byene får konkrete innspill på løsninger, og samtidig grundig belyst og drøftet problemstillingene de står ovenfor, både med fagfolk og representanter fra andre byer i liknende situasjoner.

For arkitektene selv er Europan en unik mulighet for yngre arkitekter å komme seg inn på et ellers svært lukket marked. Arkitektteam fra hele Europa og Norge jobber nå sammen med byene med realiseringen av tidligere vinnerprosjekter, blant annet med vinnerbidraget i Europan 9 på Grorud senter.

Innleveringsfrist for bidragene er 29. juni 2009, og juryeringen vil pågå utover høsten. Vinnerbidraget presenteres 23. januar 2010.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.